Hrana „Frankenstein” ne face cu ochiul

Spectrul foametei globale si pretul ridicat al cerealelor au facut ca produsele alimentare modificate genetic sa castige teren.

Preturile in crestere ale alimentelor, in combinatie cu scaderea productiei globale de cereale, tot mai dependenta de capriciile vremii, exercita presiuni asupra guvernelor si consumatorilor de a-si slabi opozitia fata de culturile de plante modificate genetic.

Potrivit „New York Times”, in Japonia si Coreea de Sud, unii producatori au inceput deja sa cumpere, in premiera, porumb modificat genetic, pe care-l utilizeaza in bauturi racoritoare, gustari si alte alimente. Pana de curand, acesti producatori au incercat sa evite potentiale represalii din partea consumatorilor, platind mai mult pentru porumbul cultivat conventional.

Insa pretul porumbului „natural” s-a triplat in cursul ultimilor doi ani, astfel incat cel modificat genetic a devenit chiar necesar pentru supravietuirea afacerii. Culturile modificate genetic contin gene prelevate de la alte organisme, prin care plantele devin mai rezistente la insecte, ierbicide si boli. Oponentii continua sa se ingrijoreze ca astfel de culturi nu au fost studiate suficient pentru a determina clar daca ele prezinta vreun pericol pentru sa- natatea consumatorilor sau pentru mediu.

Biotehnologia, speranta unei planete in criza de resurse

Chiar si in Europa, unde opozitia fata de ceea ce unii numesc „alinete de tip Frankenstein”, cu trimitere la produsele modificate genetic, a fost cea mai apriga, anumiti oficiali guvernamentali si oameni de afaceri solicita aprobarea mai rapida a importurilor de culturi modificate genetic.

Adeptii cauzei culturilor modificate genetic continua sa sustina ca biotehnologia este solutia care in viitor va asigura hrana intregii lumi. Ei spun ca, desi ingineria genetica a fost considerata „inutila” cand alimentele erau din belsug, ea va fi esentiala in rezolvarea cererii din ce in ce mai mari de hrana si biocombustibili.

PETA ACORDA RECOMPENSA

Premiu pentru „carne in vitro”

Gruparea PETA – Oamenii pentru tratarea etica a animalelor – are de gand sa ofere un milion de dolari „primei persoane care va oferi o metoda de producere de carne in vitro”. Metoda trebuie sa asigure „carne falsa” in „cantitati viabile economic si la preturi competitive”, termenullimita fiind anul 2012.

Aceasta initiativa a fost la un pas de iscare unui „razboi civil” in sanul organizatiei, a declarat Ingrid Newkirk, membra fondatoare a gruparii, explicand ca multi colegi de-ai ei sunt „oripilati” de gandul consumului de tesut animal, fie el si crescut in laborator.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *