Hreanul – aliment sanatos si antibiotic natural

Il stiau si grecii, si romanii il foloseau. Nu doar ca aliment, ci si ca leac pentru dureri de cap, galci si raceli. De la iuteala lui, a primit numele de usturonila.

Radacina de hrean e un adevarat antibiotic natural datorita faptului ca e foarte bogata in vitamine (in special C si B), minerale, dar si substante antibiotice naturale, enzime si fitohormoni. La adulti, 3-4 linguri de vin tonic cu hrean pun capat anemiei, potrivit eCuisine.ro.

Iata reteta: amesteca 15 linguri de hrean ras cu 1 litru de vin rosu natural si lasa la macerat noua zile. Filtreaza si consuma cum am spus. Bronsitele se trateaza cu sirop de hrean. Pentru asta, da pe razatoare o radacina de hrean, adauga patru linguri cu miere. Lasa cateva minute la macerat, apoi strecoara prin tifon. Resturile din tifon pune-le la fiert, cu apa cat sa le acopere, strecoara prin presare in tifon, raceste si amesteca cu primul sirop. Ia trei linguri pe zi din acest sirop pentru a tine departe astmul, bronsita cronica, dar si alte afectiuni ale cailor respiratorii.

Cataplasmele de hrean (doua lingurite de hrean ras), puse intr-o carpa, aplicate pe frunte si tinute atat cat suporti (ai grija sa nu apara arsura pe piele), desfunda nasul instantaneu, curatand caile respiratorii superioare. Repeta tratamentul 4-5 zile la rand.

Durerile de cap dispar daca pui frunze crude de hrean pe frunte. E un leac folosit inca din vremea dacilor, care spuneau ca frunzele au darul de a limpezi mintea. Pentru digestie lenta si gastrita hipoacida, consuma hrean proaspat ras fin (2-3 lingurite) in timpul meselor principale.

La ce mai e bun:
• Energizant pentru organism.
• Guturaiul si tusea se trateaza cu sirop de hrean (5-6 lingurite pe zi). Se inghite incet, lasandu-l sa actioneze in zona gatului.
• Inapetenta la copii se inlatura folosind radacina de hrean data pe razatoare in combinatie cu sfecla-rosie.
• Mentinerea tineretii tenului poate fi facuta tot cu hrean. Aplica seara, pe obraz, sirop de hrean pentru 10-15 minute, apoi indeparteaza cu lapte.
• Reumatismul si guta se combat si ele cu hrean. Pune intr-o cana cu lapte cald 1-2 lingurite cu hrean ras. Bea pe stomacul gol, o data sau de doua ori pe zi, timp de trei saptamani.
• Zadarniceste dezvoltarea multor bacili, stafi lococi sau bacterii periculoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here