Hunedoara in pericol de a ajunge cu teren de risc chimic major

Hunedoara in pericol de a ajunge cu teren de risc chimic major
Hunedoara in pericol de a ajunge cu teren de risc chimic major

Deputatul Carmen Harau cere ministrului Mediului, Gratiela Leocadia Gavrilescu, sa se implice in solutionarea poluarii cu deseuri pe baza de plumb in Hunedoara inainte de luna iunie 2015, altfel amplasamentele pe care sunt depozitate substantele toxice vor fi declarate „de risc chimic major”

Demersurile deputatului Carmen Harau au fost postate pe site-ul Camerei Deputatilor. Deputatul PNL descrie pe scurt situatia creata de afacerile ilegale cu deseuri periculoase pe baza de plumb si propune trei variante de a evita incadrarea unor terenuri din judetul Hunedoara ca fiind de risc chimic major.
O afacere toxica si foarte banoasa

Deputatul PNL propune: reintroducerea deseurilor in circuitul economic pin intermediul unui operator autorizat; returnarea lor la locul de origine; transferul catre un depozit autorizat.

“Afacerea este evaluata la 5 milioane de euro si presa locala sustine ca exista complicitati intre operatorii care au desfasurat activitatile ilegale cu aceste materiale periculoase si reprezentantii Garzii de Mediu, Politie, Prefectura etc”, scrie Carmen Harau in interpelarea sa.

Cu diplomatie – se adreseaza, totusi, unui ministru PSD – deputatul liberal omite implicarea pana-n gat a fiului prefectului de Dambovita, pesedistul Ioan Marinescu, ceea ce arata ca Harau are in vedere stingerea „focarului”, nu o disputa politica in care ar fi maturat pe jos cu pesedistii.

Complicitati, cumetrii, omisiuni

Deseurile periculoase cu plumb zac si acum in municipiul Hunedoara si la Mintia, dupa ce mai bine de un an s-au vanturat de acolo col pe sub nasul autoritatilor. Mai marii judetului au aflat de afacere prin intermediul trustului de presa Hunedoara TV – Ziarul Hunedoreanului si au declansat o ancheta care ar fi trebuit sa se finalizeze in luna septembrie prin identificarea vinovatilor si ecologizarea terenurilor otravite. Ancheta coordonata de Prefectura a fost un fiasco bine organizat. „Anchetatorii” au omis „ca din intamplare” informatiile legate taman de firma patronata de baiatul prefectului de Dambovita, un apropiat al premierului Ponta. Culmea tupeului, dupa ce s-au incheiat investigatiile prefecturii si cele ale corpului de control al ministrului Mediului, fiul prefectului de Dambovita a continuat sa aduca in judetul Hunedoara deseuri periculoase pe baza de plumb.

Prefectura Hunedoara are orbul gainii

Initial sefii Prefecturii vorbeau despre 2400 de tone de deseuri periculoase cu continut ridicat de plumb. In realitate, au fost aduse de doua ori mai multe deseuri periculoase de cat raportasera cei de la Prefectura. In jur de 3.000 de tone de substante toxice periculoase au fost achizitionate de SC Continmar Serv SRL Targoviste, firma patronata de Bogdan Olteanu-Marinescu, fiul prefectului de Dambovita – Ioan Marinescu. In aceste conditii exista „suspiciuni rezonabile” ca autoritatile  centrale si locale au ascuns cu buna stiinta implicarea beizadelei in scandalul terenurilor otravite.

Ce zic doctorii despre deseurile cu plumb

In zona contaminata, plumbul atinge valori de 800 de ori peste limita admisa in sol. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica spun ca nu au existat cazuri de intoxicatie cu plumb, dar monitorizeaza in continuare toate spitalele din judetul Hunedoara.

„Va pot spune cu certitudine ca nu am avut nici un caz de intoxicatie cu plumb. In cazul expunerilor de foarte lunga durata sau al cantitatilor mari de plumb ingerate in timp scurt, mai ales la copii, sunt atacati neuronii, existand pericolul aparitiei unui retard. Apoi apare riscul hipertensiunii arteriale din cauza intoxicatiilor cu plumb. Efectele nefaste sunt si asupra ficatului. In unele situatii se poate ajunge chiar la cancer. Gravidele sunt si ele in pericol din cauza ca o eventuala intoxicatie cu plumb poate provoca avortul sau malformatii ale fatului”, sustine Cecilia Birau, purtator de cuvant al DSP Hunedoara. (Marcel Bot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *