Ialomita produce anual 150 MW de energie «verde»

Industria, scutit? de plata certificatelor verzi
Ialomita produce anual 150 MW de energie «verde»
Ialomita produce anual 150 MW de energie «verde»

Mirajul energiei «verzi»

Intr-un judet vaduvit de investitii, producerea de energie verde parea sa scoata Ialomita din anonimat. La linia de start s-au aliniat peste 100 de investitori interesati sa desfasoare afaceri in acest domeniu. In 2 ani, de cind conceptul a prins radacini in judet, doar 5 parcuri eoliene si fotovoltaice produc energie regenerabila curata, iar alti 5 sint pe punctul de a incepe proiectele. Cantitatea de curent introdus in sistem, potrivit cifrelor, se apropie de 150 MW pe an. Aflata deja in impas, activitatea din acest domeniu se confrunta si cu probleme administrative. Cel mai mare parc eolian judetean, infiintat la Facaeni de «Ialomita Power», incearca de 3 luni sa produca energie, insa eforturile sint limitate de lipsa unui transformator de mare putere. Potrivit detaliilor tehnice, o data pornita aceasta centrala, se pot produce peste 200 MW de energie electrica…

Ialomita «verde»

Potrivit informatiilor publice oferite de reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Ialomita, institutia a fost asaltata de cereri privind obtinerea de avize de mediu venite din partea celor care doreau sa dezvolte afaceri in domeniul energiei regenerabile. In total, vorbim de peste 100 de cereri de autorizare. In momentul de fata, doar 5 dintre acestia au reusit sa dobindeasca documentele si sa produca energie, alti 5 aflindu-se in curs de autorizare. Dincolo de statisticile subtiri, energia «verde» este singurul domeniu care a adus investitori in judetul Ialomita. Mult asteptatii dezvoltatori pe care administratia judeteana ii promoveaza la fiecare intilnire publica ramin in continuare departe. In lung de linie, investitiile in parcuri fotovoltaice si centrale eoliene care exista la acest moment pe teritoriul judetului Ialomita si sint functionale au costat peste 55 milioane de lei. Iar in ceea ce priveste cantitatea de energie «verde» produsa pe teritoriul judetului, statisticile spun ca se apropie de 150 MW pe an. «Este un domeniu care prinde contur din ce in ce mai mult. Sintem incintati de faptul ca, macar in acest sector, exista posibilitatea sa atragem investitori. Desi poate parea scumpa, energia regenerabila este un aspect care se va amortiza in timp si va avea un impact asupra scaderii preturilor» ne-a declarat Stefan Musoiu, vicepresedintele Consiliului Judetean Ialomita.

Initiativa blocata
Cantitatea de energie electrica folosind resurse regenerabile produsa in judetul Ialomita s-ar putea suplimenta, o data cu punerea in functiune a parcului eolian de la Facaeni. Desi ar fi trebuit sa produca energie «verde» inca de acum 3 luni, reprezentantii societatii care au amenajat respectiva centrala, «Ialomita Power», sint cu miinile legate. Acestia au nevoie de un transformator de mare capacitate care sa introduca electricitatea produsa de turbine in Sistemul Energetic National. Cel mai probabil situatia ar putea fi remediata in luna noiembrie a acestui an, data limita la care parcul eolian trebuie sa devina functional. «Acest transformator trebuie adus din import, este fabricat de firma Siemens. Cit priveste eficienta afacerilor cu energie verde, putem aprecia faptul ca Ialomita, comparativ cu alte judete din tara, a raspuns destul de bine nevoilor venite din partea investitorilor care dezvolta astfel de afaceri» ne-a declarat Marian Balan, consultant in cadrul proiectului de dezvoltare a parcului eolian de la Facaeni. Finalizat in vara anului 2014, parcul eolian care produce energie verde din zona Facaeni reprezinta una dintre cele mai mari investitii din acest domeniu demarate in ultimii 25 de ani in Ialomita. Costurile sale se ridica la peste 21 milioane de lei. Parcul este prevazut cu peste 200 de turbine care pot genera energie chiar si la viteze ale vintului de 9 kilometri la ora, cantitatea produsa fiind de peste 200 MW pe an!

Proiecte abandonate

Reusitele consemnate mai sus, cu problemele inerente pe care le intimpina, sint doar partea vazuta a acestei afaceri, considerata pina nu demult extrem de profitabila. Despre cele 95 de proiecte aflate in diferite faze de executie (sau abandonate), nici oficialii judeteni si nici consultantii nu vorbesc prea mult. Si totusi, ele exista. O parte dintre acestea ramin afaceri «in conservare» care asteapta, asa cum s-a estimat inca de la inceput, investitori interesati de preluarea lor. Cele mai multe insa se vor transforma in esecuri. Principala cauza o reprezinta, sustin cei care activeaza pe aceasta piata, lipsa unei finantari adecvate. Pentru ca pretul investitiilor in producerea unui megawatt de energie verde a scazut, in ultimii 5 ani, de la 2 milioane de euro la 1,2 milioane de euro, bancile au redus si ele plafoanele de finantare pentru acest tip de afaceri la jumatate. In aceste conditii, multi dintre cei care au imprumutat bani de la banca pentru a finanta proiecte de acest tip s-au trezit in fata unei situatii imposibile. In prima faza, cei mai multi au dat vina pe stat, pe sistemul care a schimbat regulile in timpul jocului ori pe Uniunea Europeana, care a redus la jumatate numarul de certificate verzi. Un astfel de exemplu poate fi considerata si investitia in parcul fotovoltaic de la Giurgeni, realizat de catre Consiliul Judetean Ialomita. Initial, oficialii judeteni au sustinut ca vor realiza o investitie de 4 ori mai mare, insa conditiile economice si lentoarea cu care s-a derulat investitia au descurajat toate aceste demersuri. La acest moment, investitia s-a redus la un parc fotovoltaic de 0,5 megawati care, desi e finalizat de luni bune, nu a reusit nici pina la acest moment sa pompeze energie «verde» in reteaua nationala. Asemeni acestei investitii, diminuate la maxim pentru a evita pierderile, urmeaza sa se comporte, daca vor sa supravietuiasca, si cei 95 de investitori care au visat sa se imbogateasca din energia «verde»…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *