Iarna aceasta a fost una normala, insa incalzirea globala nu se opreste

La inceputul lunii decembrie, meteorologii ne anuntau o iarna calda si cu cantitati reduse de precipitatii. In schimb, am avut parte de valuri de frig si de caderi masive de zapada. Ce s-a intamplat, ne spune cercetatorul Roxana Bojariu.incalzirea globala

„Oamenii de stiinta au facut la inceputul lunii decembrie estimari referitoare la vremea din aceasta iarna, si nu prognoze, pentru ca prognozele se fac pentru o perioada de maxim 14 zile. Estimarile acestea spuneau ca o sa fie o iarna mai calda cu precipitatii mai putine, in functie de datele existente la acea perioada. Informatiile de atunci aratau o iarna calda”, spune Roxana Bojariu.

Cercetatorul subliniaza ca, intre timp, au intervenit insa diverse procese ne-liniare care au schimbat brusc aspectul vremii, procesele de acest timp neputand fi prezise.

„Din informatiile avute pana acum, iarna se incadreaza in parametrii normali, nu a fost una mai rea decat pana acum, din contra, iernile calde din ultimii ani, precum iarna 2007, au fost cele anormale”, atrage atentia Roxana Bojariu.

Luna ianuarie 2007, de exemplu, a fost cea mai calda luna ianuarie din istoria inregistrata, cu temperaturi pana la 16 grade.

Cercetatorul spune ca nu exista nicio legatura a iernii 2009-2010 cu incalzirea globala. „Incalzirea globala nu se vede dupa o singura iarna sau dupa un singur fenomen, ci dupa o perioada de cel putin 30 de ani, in care sunt studiate fenomenele care au loc si tendinta”, explica Roxana Bojariu. „Tendinta este de incalzire, iar o iarna normala, cum a fost aceasta nu poate schimba clima. Doar daca o sa aiba loc mai multe valuri de frig, in mai multe ierni, ani la randul, se poate schimba ceva”, precizeaza Bojariu.

Din pacate, tendinta fiind de incalzire, romanii o sa aiba parte din ce in ce mai putin de zapada si de valuri de frig, in viitor.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *