Iasi:Proiectul “Sistemul de management integrat al deseurilor ”, deblocat prin constituirea unei asociatii

In dispretul legii: deseuri chimice periculoase aruncate direct pe pamant, la Amaru si Stalpu
Iasi:Proiectul “Sistemul de management integrat al deseurilor ”, deblocat prin constituirea unei asociatii

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Iasi, Cristian Adomnitei a convocat ieri primarii din judet pentru a le reaminti rolul lor in cadrul proiectului “Sistemul de management integrat al deseurilor ”. Valoarea totala a proiectului se ridica la 69.350.207 euro, din care costurile eligibile cuprind finantarea nerambursabila din fonduri europene: 42.232.195 euro, cofinantarea CJ Iasi-5.023.589 euro, iar contributia nationala 7.839.509 euro. In ceea ce priveste contributia judetului Iasi pentru asigurarea costurilor neeligibile, aceasta se ridica la 14.254.914 euro.

Presedintele CJ Iasi, Cristian Adomnitei a declarat ca proiectul este acum blocat, iar pentru reluarea obiectivelor, este necesara constitutirea “Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate”.

„ Este necesara constituirea si intrarea in plina munca a “Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate”. Este unul dintre cele mai importante puncte de realizat pentru deblocarea proiectului “Sistemul de management integrat al deseurilor ”. Luni am avut o intalnire la Ministerul Mediului cu doamna ministru (Rovana Plumb), cu presedintele Agentiei de Mediu (Mihail Faca), dar si cu seful Autoritatii de Management de la POS Mediu ( Ciprian Ghioc), in ceea ce priveste operatorii de apa si canalizare. Marti am avut alta intalnire cu aceeasi participanti, cu care am vorbit despre “Sistemul de management integrat al deseurilor”. La fel ca si in judetul Iasi, in celelalte judete din tara acest proiect este blocat. Pentru deblocarea acestuia era nevoie de sprijinul si implicarea ministerului. Li s-a spus problemelor pe nume la aceasta intalnire. Obligatia noastra ramasa restanta era sa facem aceasta asociatie intre CJ si celelalte 98 de Consilii Locale (CL) si o operationalizam”, a explicat Adomnitei.

Printre obiectivele proiectului se numara:

-Statia de transfer la Baltati;

-Statia de transfer si sortare la Ruginoasa;

-Statia noua de sortare la Tutora;

– Statia de Tratare Mecano-Biologica la Tutora;

-Construirea subcompartimentului 3 al depozitului ecologic Tutora;

– Inchiderea depozitelor neconforme de la: Pascani – Valea Seaca, Targu Frumos – Adancata, Harlau si Tomesti;

-Finalizarea statiei de compostare si a statiei de sortare de la Tutora;

– Pubele si containere pentru colectarea deseurilor in judetul Iasi;

– Vehicule de lung curier pentru transportarea deseurilor la facilitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *