Iason si argonautii, de la Lana de Aur la secretele din ocean

Cele 3.000 de balize de ultima tehnologie ale proiectului Argo ofera informatii pretioase despre secretele oceanelor. Datele din Atlantic, Pacific, Indian, Antarctic sau Oceanul Arctic ajung imediat pe internet si servesc ca baza pentru cercetari care determina rolul oceanelor in sistemul nostru planetar.secretele oceanului

In 1955, un oceanograf britanic, John Swallow, a realizat prima masuratoare subacvatica a curentilor oceanici. Principiul sau a fost simplu. Mai multe balize au fost fixate la o adancime fixa, iar traseul parcurs de acestea a fost atent analizat. Balizele emiteau sunete la intervale regulate de timp, astfel incat cercetatorii avea sansa de a masura viteza si de a observa directia de deplasare. Miscarea balizelor oferea enorm de multe informatii despre curentii oceanici.

Inainte de masuratorile lui Swallow, lumea vedea oceanele ca imense galeti de apa, mereu linistite. Dar, acum, lumea realiza ca oceanul are multe dintre caracteristicile atmosferei. Cum aceasta din urma este influentata de sistemele de vreme, care schimba directia vanturilor, oceanul are parte de curenti energetici care variaza de la o saptamana la alta si de la o regiune la alta.

Un stetoscop pentru Oceanul Planetar

Din 1970, preocuparea a crescut, deoarece stiinta nu putea refuza o provocare de acest gen. In plus, cunoasterea secretelor de sub apa putea ajuta enorm omul, mai ales statele care au de suferit din pricina valurilor tip tsunami sau a uraganelor. Aplicatiile mergeau insa mult mai departe, pana la studierea traseelor parcurse de animalele care traiesc in ocean.

Astfel a luat nastere sistemul de balize SOFAR. Balizele erau mult mai mari, iar statiile de observare erau fixe. Transmiterea de date era asigurata de sunetele de frecventa joasa emise de baliza si receptate de statie. Totusi, poate ati observat, sistemul avea limitele sale. Intr-adevar, cu aceste balize se desenau harti grozave ale oceanelor, dar numai in zonele in care puteai avea o statie, nu pe tot Globul.

La inceputul anilor ’90, s-a considerat necesara initierea unui program mondial de studierea a curentilor oceanici. Pentru acest scop indraznet, americanii Doug Webb si Russ Davis au dezvoltat Lagrangian Ocean Circulation Explorer (ALACE), o baliza care iesea la suprafata la fiecare doua saptamani, pentru ca un satelit sa ii identifice pozitia. Aceste balize aveau si alte misiuni, cum ar fi masurarea temperaturii si a salinitatii.

Jason si argonautii

In 1999, s-a propus construirea a 3.000 de astfel de balize. Doi ani mai tarziu, primele au fost lansate la apa. Balizele au fost numite Argo, iar ele urmau sa lucreze impreuna cu satelitul Jason, lansat in decembrie 2001, pentru a oferi date esentiale despre ocean. Spre exemplu, dupa aceste cercetari, am putea afla cantitatea de caldura depozitata de oceane. De asemenea, predictiile climatice sezoniere pot fi imbunatatite, iar uraganele pot deveni fenomene mult mai cunoscute omului, daca nu chiar predictible.

Se cunoaste faptul ca oceanele absorb dioxid de carbon (CO2) din atmosfera. Dar modul in care acest proces are loc este foarte putin cunoscut, iar cantitatea totala absorbita nu poate fi estimata.

Proiectul este inspirat de mitul grec al argonautilor. Acestia erau marinarii care calatoreau la bordul navei „Argo”. Nava era condusa de Jason (Iason), iar scopul calatoriei era Lana de Aur, care i-ar da oricarui om putere absoluta. Formidabila calatorie spre Colchis, localitate din Georgia de astazi, este plasata inaintea Razboiului Troian.

Romania nu participa la proiect

Astfel, la jumatate de secol dupa eforturile lui Swallow, oamenii pot intelege si chiar prezice „sistemele de vreme subacvatice”. Dar informatii esentiale, despre rolul oceanelor in schimbarea climatica si despre producerea, traseul si dezvoltarea uraganelor, sunt inca ascunse de marele ocean.

Din pacate, Romania nu ia parte la proiectul Argo. Cele noua state care participa la cercetare sunt: Franta, Marea Britanie, Germania, Olanda, Irlanda, Norvegia, Grecia, Polonia si Bulgaria.

Sursa: Evenimentul zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *