Grupul „Iasul iubeste teii“ acuza: Va aparea un „mic desert“ in centrul Iasului

0
53
Grupul „Iasul iubeste teii“ acuza: Va aparea un „mic desert“ in centrul Iasului
Grupul „Iasul iubeste teii“ acuza: Va aparea un „mic desert“ in centrul Iasului

Grupul „Iasul iubeste teii“ acuza Primaria ca va crea un „mic de­sert“ in fata Teatrului National, dupa constructia parcarii subterane. Antropologul cultural Dinu Munteanu, cel care a contestat vehement si legalitatea taierii teilor de pe bulevardul Stefan cel Mare, spune ca proiectul implica „distrugerea totala a spatiilor verzi actualmente existente in zona“. Munteanu sustine ca modernizarea propusa de Primarie inseamna de fapt banci amplasate in soare, arbori pe o suprafata de doar 33% din parc si specii care au o valoare ecologica aproape nula. „Planurile peisagistice atasate proiectului in prezent ignora complet aspecte importante ale dezvoltarii urbane durabile, neglijand protectia omului in fata poluarii at­mos­ferice, a insolatiei, a vantului si a zgomotelor. In plus, o geo­metrizare excesiva a spatiului si o degajare exagerata a campului vizual vor conduce, practic, la crearea unui mic „desert“ in centrul orasului. Mentionam, de asemenea, ca zona a fost deja afectata de abuzuri ecologice grave, de natura penala“, este de parere Munteanu.

Proiectul Primariei pentru constructia parcarii subterane din Centru a fost insotit de scandaluri inca de la initiere. Abia la sfarsitul lunii aprilie, investitia de 82 de milioane de lei a fost aprobata in Consiliul Local. Cea mai mare parte din investitie vizeaza constructia parcarii subterane cu o capacitate de 230 de locuri. Pentru a construi parcajul de 6.634 mp si rampele de acces de 1.043 mp, municipalitatea va excava toata esplanada din fata Teatrului National, parcul fiind delimitat de strazile bulevardul Stefan cel Mare, I.C. Bratianu, Agatha Barsescu si aleea pietonala paralela hotelului Mitropoliei. Dupa finalizarea acestuia, toata esplanada teatrului va fi refacuta. Aliniamentul de platani de la strada I.C. Bratianu va fi pastrat, iar un altul asemanator va fi infiintat pe latura dinspre hotel. Reprezentantii Primariei au explicat in mai multe randuri ca investitia nu va duce la distrugerea spatiului verde, ci la reconfigurarea lui pentru evidentierea axelor catre Mitropolie si racordarea zonei la axa culturala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here