Cercul American de Prevenire a Poluarii a decernat companiei IBM cel mai prestigios premiu ecologic din Statele Unite noului proces de recuperare.

Noua tehnologie este eficienta din punct de vedere al energiei consumate si permite companiei sa comande mai putine capsule noi pentru atingerea necesarului pentru productie.

Angajatii IBM din Burlington, statul Vermont, au pus la punct o metoda eficienta de reutilizare a capsulelor semiconductoare de silicon.

Micile discuri din silicon folosite la fabricarea cipurilor pentru computere, telefoane mobile, console pentru jocuri video si o multime de alte obiecte electronice, vor fi transformate in panouri solare.

Cum se face curatirea celulelor

Procesul presupune inde-partarea datelor de identificare de pe suprafata capsulelor, utilizandu-se un tampon abraziv si apa, eliminand chimicalele corozive, sau aparatele de sablat.

Prin vechile metode, de multe ori, din cauza incercarii de indepartare a datelor de pe capsule, acestea se rupeau sau se topeau si peste trei milioane de capsule ajungeau la groapa de gunoi, in fiecare an.

IBM intentioneaza sa vanda aceasta tehnologie si altor companii de profil, din intreaga lume, primii interesati declarandu-se chinezii. „Una dintre problemele industriei de energie solara este criza de silicon de pe piata, care ameninta sa tina in loc dezvoltarea acesteia.

De aceea ne-am intors privirea spre materialele din silicon reciclate, provenite mai ales din industria de semiconductoare”, a declarat Charles Bai, director executiv al ReneSola, compania de energie solara cea mai prolifica din China. Conform Asociatiei Pro-ducatorilor de Componente Semiconductoare, in intreaga lume, in fiecare zi se arunca la gunoi aproximativ 250.000 de discuri ce contin capsule semiconductoare de silicon.

Daca IBM va recicla numai 3% din ele, prin transformarea in panouri solare s-ar obtine un profit de 1,5 milioane de dolari. Pana acum, pentru ca aceste discuri sunt „purtatoare de inteligenta potential-periculoasa”, ele nu se aruncau pur si simplu, ci se zdrobeau si se tratau cu substante corozive, ceea ce facea din ele unele dintre cele mai toxice deseuri de pe Pamant.

Tehnologia de reciclare dez-voltata de inginerii IBM din Burlington este, prin urmare, dublu-ecologica, intrucat transforma deseurile periculoase in panouri solare, promovand sursele curate de energie.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here