Un bloc de gheata de 260 de kilometri patrati s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda

O calota glaciara mai mare ca Manhattanul s-a desprins de un ghetar din Groenlanda

O calota glaciara de 260 de kilometri patrati s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda, potrivit cercetatorilor de la o universitate americana, citati de presa internationala si de cea romana. Acesta este cel mai mare iceberg desprins dintr-o calota glaciara, din 1962.

Blocul de gheata s-a separat de ghetarul Petermann, de pe coasta de nord-vest a Groenlandei. Este cel mai mare iceberg desprins de o calota glaciara, din 1962, spune profesorul Andreas Muenchow, de la Universitatea Delaware (SUA).

Calota ar putea ingheta in locul unde se afla acum, in timpul iernii sau ar putea scapa in apele dintre Groenlanda si Canada. Daca icebergul se muta in sud, ar putea interfera cu navigatia, a mai spus profesorul Muenchow.

Crapaturile din ghetarul Petermann au fost observate anul trecut si oamenii de stiinta se asteptau la desprinderea lui. Ghetarul se afla la o mie de kilometri de Polul Nord.

Un cercetator de la Canadian Ice Service a detectat calota desprinsa prin imaginile facute de satelitii NASA joi. Fotografiile arata ca ghetarul Petermann a pierdut aproximativ un sfert din calota de 70 de kilometri. Nu este insa clar daca evenimentul s-a produs din cauza incalzirii globale, desi primele sase luni ale lui 2010 au fost cele mai calde din istoria inregistrata. Mii de iceberguri se desprind de ghetarii din Groenlanda in fiecare an, dar rareori sunt atat de mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *