Icrele rosii rusesti, periculoase pentru sanatate

Icrele rosii nu sunt atat de benefice pentru sanatate deoarece, in scopul conservarii cat mai bune a produsului, in Rusia in icrele rosii se adauga urotropina
icre rosii
De la mijlocul acestui an insa, utilizarea respectivului conservant in industria alimentara din aceasta tara va fi interzisa.Viitoarea modificare a intregii tehnologii de fabricare a icrelor rosii a fost anuntata de Institutul de cercetare in domeniul industriei piscicole si oceanografiei din Rusia (VNIRO). „Incepand cu 1 iulie 2009, pe teritoriul Rusiei utilizarea de urotropina (E 239), conservant in productia de icre rosii, va fi interzisa”, se spune in comunicatul preluat de cotidianul rus Izvestia, monitorizat de Agerpres.

Potrivit reprezentantului Institutului, Aleksandr Saveliev, aceasta masura a fost dictata nu atat de faptul ca urotropina ar prezenta un pericol pentru sanatate, ci pentru ca, „in timp, conservantii trebuie sa se perfectioneze”.Totusi, Izvestia pune la indoiala afirmatiile specilalistilor de la VNIRO privind caracterul inofensiv al acestui conservant. Mecanismul actionarii acestui preparat se bazeaza pe eliberarea de formaldehida libera, care ucide albumina, mai ales cea bacteriana. Acest lucru nu ar fi unul negativ daca formaldehida nu ar ataca in acelasi timp si sistemul nervos, plamanii, rinichii si ochii. De asemenea, substanta poate provoca alergii si cancer. Potrivit specialistilor rusi, icrele nu suporta prelucrare termica, insa contin o multime de microbi si paraziti.

De aceea, urotropina este un conservant foarte potrivit. In afara de aceasta, el este adaugat in cantitati infime in icre si doar in cele rosii, nu si in caviar sau in icre de nisteru si morun.De asemenea, reprezentantii VNIRO afirma ca rusii „au mancat toata viata icre rosii cu urotropina, dar aceasta nu le-a afectat in mod radical viata”. „Nu mananci icrele rosii cu polonicul, iar conservantul in cantitati mici nu este periculos”, declara specialistii de la Institut, precizand ca, in prezent, la un kilogram de icre rosii se pune maxim 1 gram de urotorpina, mult mai putin decat se gaseste in medicamentele pentru afectiuni urologice, de exemplu.Deocamdata, nu este foarte clar cu ce va fi inlocuita urotropina din icrele rosii fabricate in Rusia.

In opinia lui Dmitri Vorobiov, directorul unei companii piscicole din Federatia Rusa, este posibil ca productia de icre rosii din Rusia sa preia tehnologia deja existenta in SUA: icrele rosii vor fi sarate si congelate. Astfel, este convins Vorobiov, icrele vor fi chiar mai gustoase. Totusi, ele vor trebui pastrate in cabine frigorifice, fara decongelari intermediare, pe tot parcursul drumului de la producator pana la frigiderul consumatorului. In schimb, doar in acest caz icrele rosii vor deveni un produs cu adevarat sanatos.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *