IEA: cererea de carbune va incetini in urmatorii cinci ani

IEA: cererea de carbune va incetini in urmatorii cinci ani
IEA: cererea de carbune va incetini in urmatorii cinci ani

Ritmul de crestere a cererii mondiale de carbune se va modera in urmatorii ani, pe masura ce China va cauta surse de energie curata, SUA se vor indrepta spre gaze mai ieftine, iar in Europa relansarea temporara a cererii de carbune se va incheia, a estimat, luni, Agentia Internationala a Energiei (IEA), transmite AFP.

In raportul sau anual cu privire la perspectivele pietei carbunelui pe termen mediu, IEA estimeaza ca cererea anuala de carbune va inregistra un ritm mediu de crestere de 2,3% pe an pana in 2018, mai putin fata de avansul de 2,6% preconizat in raportul de anul trecut si fata de o crestere reala de 3,4% pe an inregistrata intre 2007 si 2012.

‘In pofida unui ritm de crestere usor mai lent, carbunele va ocupa o parte mai mare in cresterea cererii mondiale de energie primara decat petrolul si gazele naturale, continuand o tendinta care se inregistreaza de peste un deceniu’, subliniaza IEA. ‘Fie ca ne place sau nu, carbunele va ramane o sursa importanta de energie pentru o perioada lunga de timp’, a declarat directorul IEA, Maria van der Hoeven.

In 2012, consumul mondial de carbune a fost estimat la 7,697 miliarde tone, cu 170 milioane tone (sau 2,3%) mai mult decat in 2011. Cu toate acestea, in China (cel mai mare consumator mondial) ritmul de crestere a consumului de carbune s-a injumatatit de la un avans de 9,4% in 2011 la o crestere de 4,7% in 2012. ‘Desi China va fi responsabila pentru aproximativ 60% din noua cerere globala in urmatorii cinci ani, eforturile guvernului de a incuraja eficienta energetica si a diversifica productia de electricitate vor incetini ritmul de crestere a cererii globale’, sustine IEA.

De asemenea, in SUA consumul total de carbune a scazut cu 10,7% in 2012 comparativ cu 2011 pe fondul cresterii productiei de gaze de sist si al scaderii pretului la gaze naturale. Potrivit IEA, noile norme de mediu din SUA ‘vor limita constructia de noi centrale pe baza de carbune si vor conduce la inchiderea unor instalatii mai vechi, in timp ce cresterea productiei de gaze de sist va continua sa incurajeze tendinta de trecere de la carbune la gaze’.

In ceea ce priveste Europa, desi cererea de carbune a crescut in 2012 comparativ cu 2011, aceasta relansare este doar una temporara iar cererea europeana va scadea cu peste 6% pana in 2018, sustine IEA.

Cele 28 de state membre UE importa o cantitate de carbune similara cu China, iar cererea europeana este vitala pentru companiile miniere din Rusia si SUA, unde cererea interna a scazut in conditiile in care gazul a devenit o optiune mai atractiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *