Ilie Hoza: Pasarile ne pot da clasa in multe privinte: toleranta, curatenie, simplitate, modestie!

Ilie Hoza: Pasarile ne pot da clasa in multe privinte: toleranta, curatenie, simplitate, modestie!
Ilie Hoza: Pasarile ne pot da clasa in multe privinte: toleranta, curatenie, simplitate, modestie!

“Intelegand pasarile, ne vom intelege mai bine semenii, iar atunci cand se va intampla aceasta, deasupra pamantului va straluci lumina alba si pasnica a Porumbelului”, spune invatatorul Ilie Hoza din Anies, un ornitolog care si-a luat in serios rolul. Deviza sa, de care merita sa tinem cont de Ziua Pasarilor, este “cunoaste si protejeaza natura, dar invata-i si pe altii sa o faca!”.

Prima zi din luna aprilie este cunoscuta drept Ziua Pasarilor, iar daca vorbim de pasari nu putem sa nu-l amintim pe omul care le iubeste cu adevarat si transmite acelasi sentiment si tinerei generatii: invatatorul Ilie Hoza din Anies.

Despre el, invatatorul Ilie Hoza spune ca este un dascal cu peste 35 de ani de experienta didactica, “modest culegator de plante medicinale, degustator de ciuperci si fructe salbatice, cunoscator al muntelui, un ornitolog veteran, indragostit de natura si literatura, fara talente deosebite de organizator, un om care cultiva prietenia ca pe o floare rara”.

“Doresc sa raman un invatator cu deschidere spre idei si lucruri noi, dezinvolt in studii si proiecte naturaliste, plin de pricepere didactica, nerv ornitologic si spirit inventiv. Gandesc sa adaug o picatura de pasiune si talent intru protectia naturii, a pasarilor si a florilor in marele ocean al educatiei ecologice, pentru toti cei pasionati de natura!”, a declarat el intr-un interviu pentru SOR.

Copiilor pe care ii invata carte, invatatorul din Anies le insufla dragostea pentru pasari. “Ii pun sa asculte. Cantecul nu se poate descrie. Desenam. Fotografiem. Invatam despre pasari cu toate simturile, dar, mai ales cu inima. Le spun asa: daca ai un cuib la streasina, esti un copil fericit!”.

Intrebat care este pasarea lui preferata, Ilie Hoza a marturisit: „Hmmm! Incurcata intrebare! Sunt multumit cu ce am la indemana ochiului, dupa vreme si loc. Pitigoiul carbunar, vanator de omizi, vrabiuta pieptanandu-si penele, cinteza sarguindu-se la cuib, cioara ingrijindu-si odraslele… toate imi par la fel de sarmante. As vrea totusi sa fiu lastunul Delichon. Pentru modestie, curaj, performante si fidelitate. Iar amintiri placute cu pasari? Cu foarte multi ani in urma, o amintire pierduta prin ceturile timpului si-ale Ineului, intalnirea cu pajura regala, soimul peregrin si brumarita de stanca”, a mai spus el.

Intrebat ce ia la el atunci cand merge sa observe pasari, Ilie Hoza a raspuns: “Un mar, de sete, binoclul – ochiul ciclopului, un carnetel si-un capat ros de creion. In rest… buna dispozitie! Cand ies cu ucenicii pe teren, atunci iau si ghidul pasarilor. Dar las ceva in urma, acasa. Las grijile in sama vecinilor”, a adaugat Ilie Hoza.

Printre cele mai frumoase locuri pe care le-a vizitat el se numara Delta Dunarii: “Delta! Sigur ca Delta! Ar trebui sa fii un inger al pasarilor, un Francisc de Assisi, ca sa le poti vedea si cuprinde in intelegere pe toate! Pasarile ne pot da clasa in multe privinte! Toleranta, curatenie, simplitate, modestie. Un exemplu: ce bucurie simpla si inaltatoare sa contempli din umbra unui tufis modesta codobatura ce-si hraneste puii fara ragaz, reamintindu-ne ca “inima de mama este capodopera creatiunii”, cum spunea Bersot”, a mai spus Ilie Hoza.

Intrebat cum ar arata ziua lui ideala, invatatorul a raspuns ca ar fi legata strict de pasari. Ar servi cafeaua alaturi de matasari, ar lua pranzul cu lastunii, iar seara la cina ar vrea sa ii aiba invitati pe dragii lui scatii. Iar de la scatiu i se trage si porecla – Yves. „E doar o porecla! Dificultati de pronuntie pentru amicii ornitho-francofoni! Yves le Tarin, adica Ylie Scatiu, li s-a parut mai potrivit decat Ilie Hoza. Cat mai sosesc ei aici. Ca daca e sa plec eu, as pleca pana la …Camargue, pentru flamingo, (Phoenicopterus roseus), si mai departe… oriunde, pentru colibri”, povesteste invatatorul Ilie, cel alintat Yves.

Iata si deviza lui: „Pentru a iubi cu adevarat pasarile, trebuie sa le cunoastem, sa le intelegem, sa le protejam. Intelegand pasarile, ne vom intelege mai bine semenii, iar atunci cand se va intampla aceasta, (noi, ornitologii, speram sa nu fie prea tarziu), deasupra pamantului va straluci lumina alba si pasnica a Porumbelului. Deviza mea – Cunoaste si protejeaza natura, dar invata-i si pe altii sa o faca!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *