Ilie Serbanescu despre Rosia Montana: Procedura cu redevente este o inventie colonialista

Ilie ?erb?nescu despre Ro?ia Montan?: Procedura cu redeven?e este o inven?ie colonialist?
Ilie Serbanescu despre Rosia Montana: Procedura cu redevente este o inventie colonialista
Ilie Serbanescu despre Rosia Montana: Procedura cu redevente este o inventie colonialista

Sistemul de redevente este o inventie colonialista si e facuta de tarile colonialiste pentru cei slabi si colonii, a declarat, joi, analistul economic Ilie Serbanescu, referindu-se la proiectul minier Rosia Montana, in cadrul Comisiei speciale care analizeaza oportunitatea acestei exploatari. “Eu, personal, nu am nimic cu proiectul Rosia Montana, eu am cu grila in care se exploateaza resursele minerale ale acestei tari. Dupa parerea mea, indiferent ca e vorba de petrol, de aur, de argint, metale rare, gaze, nu merita pentru o tara cu resurse sa le exploateze, pur si simplu pentru ca nu se alege cu mai nimic sau, pentru a fi mai precis, se alege doar cu maruntis. Tehnologia sau procedura asta cu redevente este o inventie colonialista si e facuta de tarile colonialiste pentru cei slabi si colonii.

Din aceasta metoda, modalitate, posesorii de resurse nu se aleg cu nimic. Despre asta este vorba. In cazul Rosia Montana, dupa parerea mea, exista o diversiune in ideea de a opune economicul ecologicului”, a spus Serbanescu.

El a argumentat ca, in cazul unor astfel de proiecte, castigatorul este cel care exploateaza zacamintele, nu statul.

“S-a creat in mod diversionist, cu dibacie politica, aceasta idee ca, daca reusim sa dovedim ca cianurile nu sunt foarte rele, ii dam drumul proiectului. Pai, cu ce ne alegem, domnule, din acest proiect? In masura in care produsul final de acolo apartine celui care-l exploateaza si nu celui care este detinatorul resurselor, adica poporul roman, nu faci altceva decat sa pierzi si sa te alegi maximum cu maruntis. Credeti povestile alea, balivernele alea cu care au venit astia de la Rosia Montana, cu impartirea celor 10 miliarde (dolari — n.r.), din care ei se aleg numai cu 1,5 miliarde (dolari n.r.) in 20 de ani? Pentru asta traverseaza ei oceanul? Pai, asta este o rusine domnule, cine poate sa se bazeze pe asa ceva. Cum o sa poti sa crezi asa ceva?”, a spus analistul economic Ilie Serbanescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *