Imagini de arhiva in expozitia „Rosia Montana – ieri si azi”

 

Imagini de arhiva in expozitia ”Rosia Montana – ieri si azi”

Intre 15 si 29 iulie, Asociatia Bucuresti organizeaza la Uniunea Arhitectilor din Bucuresti (Sala ”Octav Doicescu”, Calea Victoriei 126) expozitia foto „Rosia Montana – ieri si azi”. Expozitia prezinta, in 30 de imagini de arhiva si actuale, monumentele, peisajele si traditiile Rosiei Montane.

Rosia Montana este cea mai veche asezare romaneasca mentionata istoric. Ea are aproape 2000 de ani, asa cum dovedesc tablitele cerate gasite aici, datate in anul 131 dupa Hristos.

Cele aproape doua milenii de existenta confera Rosiei Montane o extraordinara importanta istorica si culturala, aici gasindu-se galerii miniere romane unice in lume, case-monument istoric, biserici vechi de peste doua secole, specii protejate de flora si fauna. Toate acestea pot fi admirate in cele 30 de fotografii de arhiva sau actuale ale expozitiei ”Rosia Montana – ieri si azi”.

Imaginile de arhiva arata realitatile Rosiei Montane de acum circa 100 de ani: piata centrala in care negustorii, ciobanii si aurarii veneau sa se targuiasca, monumentele naturale Piatra Corbului si Detunata care mai pot fi admirate si azi sau traditia extragerii aurului cu asa-numitele „steampuri” (mori din lemn, actionate de forta apei).

Fotografiile actuale prezinta Rosia Montana asa cum o putem vedea azi: cladiri de patrimoniu, biserici de cinci rituri diferite, case monument-istoric lasate in paragina, momente unice surprinse de-a lungul festivalului FanFest, realizat pentru salvarea Rosiei Montane. Singurele care raman si azi la fel ca si ieri sunt peisajele care taie respiratia: lacurile si muntii Rosiei Montane, speciile protejate de plante si animale sau Muntele Carnic, care adaposteste portiuni de galerii miniere romane, datand de acum 2000 de ani.

Despre fotografi

Fotografiile actuale au fost realizate de Iulian Ignat, Emanuel Tanjala si Calin Capros.

Iulian Ignat este fotograf specializat in evenimente live, concerte si festivaluri de strada si a vernisat 10 expozitii pana in 2010. Fotografiile sale au fost realizate la festivalul FanFest 2006 si surprind miile de participanti, concertele si peisajele Rosiei Montane.

Calin Capros este reprezentant al Alburnus Maior (asociatia localnicilor din Rosia Montana care se impotriveste proiectului RMGC) si ghid local, fiind implicat in actiunile salvarii Rosiei Montane.

Emaneul Tanjala este fotograf de presa si a colaborat cu o lunga serie de publicatii nationale. In prezent, traieste in Statele Unite, unde a organizat cateva expozitii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *