Imbogatirea nutritiva a produselor alimentare

Procesele de industrializare ale productiei de alimente din ultimele decenii au condus invariabil la saracirea acestora de principii nutritive, mai ales cele cu rol biocatalitic.
imbogatirea nutritiva
In acceptiunea oamenilor de stiinta, imbunatatirea valorii nutritive a produselor alimentare presupune fie restabilirea concentratiei naturale a componentelor, fie suplimentarea cu nutrienti peste concentratia naturala a produsului respectiv, fie imbogatirea in scopuri de sanatate publica.

CERINTE

Cu certitudine, orice proiect de ameliorare a valorii nutritive a alimentelor trebuie sa tina cont de indeplinirea simultana a urmatoarelor cerinte: cercetari stiintifice amanuntite care sa indice necesitatile populatiei, alegerea acelor alimente la care se impune necesitatea imbogatirii valorii lor nutritive si unde efectul este maxim, doza in care compusul nutritiv adaugat sa fie eficace si sa nu fie nociv sanatatii, compusul nutritiv adaugat sa fie stabil pe parcursul prelucrarii industriale, depozitarii si desfacerii produsului imbogatit, proprietatile senzoriale ale produsului imbogatit sa nu fie afectate, imbogatirea cu compusi nutritivi sa nu influenteze mult pretul final al produsului si nu in ultimul rand un control riguros al componentelor adaugate.
Acest ultim criteriu presupune existenta unor laboratoare specializate, echipate cu aparatura si tehnici de laborator performante care sa poata sesiza orice incercare de fraudare a producatorului.
Un aspect important al imbogatirii valorii nutritive a produselor alimentare il reprezinta alegerea alimentelor vectoare, adica a acelor alimente consumate de intreaga colectivitate, omogene si stabile, care pot fi prelucrate si obtinute in conditii controlate (de exemplu, este atipic pentru consumatorii romani consumul de acizi grasi mononesaturati din uleiul de masline daca este recomandat sub forma ingerarii de paine inmuiata in ulei de masline fiindca acest obicei gastronomic nu este caracteristic poporului nostru).
Trebuie mentionat ca cercetatorii romani de la Universitatea din Galati, prin profesorii Brad Segal, Gheorghe Costin, Rodica Segal, ca sa mentionez doar cateva nume ilustre ale cercetarii din industria alimentara, au fost pionierii aplicarii tehnologiilor de fortifiere a produselor alimentare din Romania ca necesitate a industrializarii alimentelor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *