Imbolnavit de astm bronsic dupa dezastrul ecologic de la Baia Marede la Baia Mare, provocat de o companie miniera in 2000 a fost luat in dezbatere, joi, de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Cazul unui roman din Baia Mare care a reclamat faptul ca fiul sau s-a imbolnavit de astm bronsic dupa dezastrul ecologic de la Baia Mare, provocat de o companie miniera in 2000 a fost luat in dezbatere, joi, de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Este vorba despre compania miniera SC Aurul SA. Un studiu al ONU a indicat faptul ca o conducta de hidrotransport a apelor de mina s-a fisurat pe 30 ianuarie 2000, fiind eliberati in mediu aproape 100.000 de metri cubi de apa contaminata cu cianura.

Potrivit raportului ONU, compania Aurul SA nu si-a sistat operatiunile dupa revarsarea cianurii. Baimareanul Vasile Gheorghe Tatar a depus plangere la CEDO pe 10 decembrie 2001, reclamand incalcarea articolului 2 al Conventiei Europene care asigura dreptul la viata.

Tatar a aratat in cererea adresata CEDO ca fiul sau sufera de astm bronsic din cauza poluarii provocate de companie. El arata ca a depus mai multe plangeri la autoritatile administrative, cerand printre altele ca licenta de functionare a companiei sa fie retrasa si cei responsabili sa fie pedepsiti. El a primit mai multe scrisori, inclusiv de la Ministerul Mediului, in noiembrie 2003, informandu-l ca activitatile companiei nu au pus in pericol sanatatea publica.

Romanul a dat in judecata conducerea companiei, aratand ca procesul minier a pus in pericol sanatatea locuitorilor din Baia Mare si mediul. Printr-o decizie din 20 noiembrie 2001, instanta din Romania a intrerupt procedurile juridice, pentru ca actiunile de care Tatar s-a plans nu au constituit o infractiune.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *