Imbunatatirea cadrului legal si fiscal privind sectorul ONG din Romania

Imbunatatirea cadrului legal si fiscal privind sectorul ONG din Romania
Imbunatatirea cadrului legal si fiscal privind sectorul ONG din Romania
Imbunatatirea cadrului legal si fiscal privind sectorul ONG din Romania

Dupa mai bine de 9 ani de la ultima modificare a legislatiei privind asociatiile si fundatiile se resimte nevoia clarificarii anumitor prevederi, adaptarea la contextul actual si promovarea unor concepte noi care sa contribuie la dezvoltarea sectorului ONG din Romania. Costurile mult prea ridicate de infiintare a unui ONG, practicile diferite ale instantelor precum si interpretarile diferite ale profesionistilor (consultanti, avocati, notari) sunt bariere adminsitrative in calea dezvoltarii sectorului ONG din Romania.

Centrul pentru Legislatie Nonprofit (CLNR) va invita la o dezbatere online cu privire la identificarea principalelor probleme de natura juridica si fiscala cu care se confrunta organizatiile neguvernamentale din Romania. Ne propunem totodata sa identificam impreuna o serie de solutii si propuneri de imbunatatire a cadrului juridic si fiscal cu impact asupra activitatii organizatiilor. Problemele si solutiile identificate vor face obiectul unui atelier de lucru in cadrul Forumului ONG 2013, organizat de CENTRAS in perioada 9-10 decembrie 2013.

Principalele teme pe care dorim sa le supunem dezbaterii sunt:

Procedura de constituire a unui ONG: Inregistrare administrativa vs. inregistrare judecatoreasca. Reglementarea juridica a formelor de asociere neinregistrate. Diferentele intre asociatii si fundatii.

Organizarea si functionarea asociatiilor si fundatiilor: Rolul organelor de conducere, administrare si control. Bariere adminstrative in procedura de functionare a unui ONG. Diminuarea costurilor privind modificarea actelor constitutive. Asigurarea transparentei organelor de conducere. Obligatii de publicitate si informare. Raspunerea patrimoniala a membrilor unei organizatii neguvernamentale. Procedura de dizolvare din oficiu si costurile lichidarii si dizolvarii. Reorganizarea juridiciara voluntara.

Nonprofit vs. activitati economice: Clarificarea caracterului accesoriu al activitatilor economice. Beneficiu real privind scutirea de impozit pe profit din activitatile economice. Asimilarea fiscala cu IMMurile. Bariere juridice in activitatea economica a organizatiilor. Ajutorul de stat aplicabil activitatilor ONG. Impozitare, TVA si Contabilitate.

Facilitatile fiscale (directe si indirecte) – O abordare realista plecand de la faptul ca resursele sunt limitate si exista o lupta continua intre public, privat, cetateni si ONGuri cu privire la accesul la o felie mai mare din bugetul de stat.

Statutul de utilitate publica – un subiect putin utilizat si dezbatut. Mai este utila aceasta reglementare in Romania? Poate fi un standard de calitate ti transparenta daca facilitati fiscale nu aduce?

Rezultatele acestui proces de dezbatere se vor transforma in prioritatile noastre de actiune pentru anul 2014. Centrul pentru Legislatie Nonprofit promoveaza un cadru juridic si fiscal favorabil dezvoltarii organizatiilor neguvernamentale si respectarii drepturilor tuturor cetatenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *