Imidacloprid: un pesticid utilizat frecvent la nivel mondial daunator albinelor si bondarilor

Un pesticid utilizat frecvent la nivel mondial este daunator albinelor si bondarilor

Expunerea albinelor la acest pesticid determina reducerea numarului lor pana la niveluri care nu mai permit refacerea populatiei, potrivit unui studiu publicat in Science.

Un pesticid utilizat frecvent la nivel mondial este daunator albinelor si bondarilor, potrivit a doua studii, unul francez si unul britanic, publicate joi de revista americana Science si preluate de AFP.

In Europa si SUA populatia albinelor a scazut considerabil in ultimii ani iar cercetatorii sustin ca printre alte cauze se numara si utilizarea acestor pesticide.

Echipa care a realizat studiul francez a plasat un cip electronic pe albine pentru a monitoriza deplasarile lor.

Ulterior, le-a dat unora dintre ele o doza de pesticid din familia neonicotinoidelor si a constatat ca acestea nu-si mai pot gasi stupul, deoarece pesticidul interfera cu sistemul lor cerebral de geolocalizare.

Aceasta este si cauza care a determinat moartea multora dintre ele.

Expunerea albinelor la acest pesticid determina reducerea numarului lor pana la niveluri care nu mai permit refacerea populatiei, potrivit autorilor francezi ai studiului.

In cadrul studiului britanic, coloniile de bondari au fost expuse unor doze slabe dintr-un alt pesticid din familia neonicotinoidelor.

Dozele utilizate in studiu sunt comparabile celor care se gasesc in natura.

Bondarii au fost plasati timp de sase saptamani pe un teren inchis, unde au putut sa se hraneasca in conditii normale.

La inceputul si la sfarsitul experimentului, cuiburile au fost cantarite si s-a constatat ca greutatea coloniilor expuse la imidacloprid era mai mica decat greutatea celorlalte colonii, de unde rezulta ca bondarii expusi la pesticid erau mai slab hraniti.

De asemenea, coloniile expuse la pesticid erau de 8 pana la 12 ori mai mici decat celelalte si numarul de regine produse era cu 85% mai mic decat al coloniilor neexpuse la imidacloprid, ceea ce implica reducerea in acelasi procent si a numarului de colonii din anul urmator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *