Impactul evenimentelor traumatice asupra genomului

Impactul evenimentelor traumatice asupra genomului

Impactul evenimentelor traumatice asupra genomului

Portiuni ale micro-ARN-ului, care are un rol genetic important, sunt afectate de evenimentele traumatice pe care le traim. Intrucat micro-ARNul au un rol activ in transmiterea instructiunilor pentru sintetizarea proteinelor, rezultatul este un fel de memorie genetica a evenimentelor traumatice, care se transmite din generatie in generatie.

Evenimentele traumatice, frica si stresul lasa urme profunde asupra celor care se intalnesc cu acest gen de situatii deloc placute. De multe ori si familia este implicata in mod direct, stand in contact cu cei afectati. De curand insa a fost facuta o descoperire cu adevarat surprinzatoare: efectele traumelor, ale fricii si stresului se transmit si la generatiile urmatoare prin mecanisme genetice, ajungand sa se propage chiar si pana la a treia generatie!

Frica intensa, de exemplu, lasa urme atat asupra celor care o traiesc in prima persoana, cat si asupra fiilor si nepotilor acestora. O situatie extrem de stresanta, precum un razboi, afecteaza nu doar pe cei care au mers pe front, ci si pe urmasii acestora – purtam in codul genetic amintirea evenimentelor tragice la care participam. Comportamentul nostru bizar ar putea sa fie explicat de ceea ce s-a intamplat parintilor nostri de-a lungul vietii.

La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Brain Research Institute de la Universitatea din Zurich (Elvetia). Echipa condusa de Isabelle Mansuy a efectuat o serie de teste asupra soarecilor de laborator in urma carora au identificat mecanismul care transmite frica din tata in fiu. Au reusit sa identifice molecule genetice, micro-ARN, care au un rol activ in sinteza proteinelor si au vazut cum acestea sunt afectate de evenimentele traumatice. Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent in Nature Neuroscience.

Cum au ajuns cercetatorii la o asemenea concluzie?


Cercetatorii au studiat in paralel grupuri de soareci de laborator care au fost supusi unor conditii de stres puternic si soareci care traiau in conditii normale. Soarecii traumatizati aveau comportamente modificate, inclusiv reducerea fricii de spatii deschise sau de lumina puternica, precum si simptome de depresie. In urma studiului micro-ARNului cercetatorii au descoperit ca acesta suferea modificari. Acestea se transmit urmasilor. Urmasii soarecilor stresati aveau la randul lor un comportament asemanator parintilor, chiar si in absenta conditiilor care au generat stresul in acestia. Se modifica inclusiv metabolismul in soarecii din a doua generatie: nivelul insulinei si a zaharului din sange era mai mic decat cel normal. Soarecii nascuti din parinti care nu sufereau evenimente traumatice erau perfect normali, nefiind afectati; acest control este extrem de important pentru a se ajunge la concluzii atat de importante, precum cele la care au ajuns echipa cercetatorilor elvetieni.

Concluzia? Frica, stresul si traumele isi fac simtita prezenta si in urmasii celor care au fost victimele acestor evenimente. Fii si chiar si nepotii acestora au un comportament modificat: din punct de vedere psihologic dar si metabolic.

Mediul in care traim isi pune amprenta asupra noastra; ceea ce ni se intampla poate ajunge prin mecanisme genetice, sa ii afecteze pe copiii nostri.

La ora actuala cercetatorii intentioneaza sa efectueze studii asupra oamenilor – sa verifice daca mecanismul pe care l-au descoperit functioneaza (cum e de asteptat) si la oameni precum la soareci. Daca acest lucru va fi confirmat va trebui sa tinem cont de ceea ce ni se intampla si sa ne gandim ca ceea ce facem, ceea ce traim, mai ales sentimentele negative, frica si traumele sau stersul, ne afecteaza puternic si ii afecteaza pe cei ce vor urma dupa noi.

Lucrul acesta ar trebui sa ne dea de gandit, vazand ca traim intr-o societate in care stresul este la ordinea zilei si frica, sub diverse forme, de multe ori pune stapanire pe noi. Ar trebui sa dea de gandit si acelora care pornesc tot felul de razboaie – frica pe care o genereaza s-ar putea intoarce intr-o zi impotriva lor.20 Mai 2014 - Sursa: Scientia.roArticole recente:
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Colectare Deseuri
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Protectia Mediului
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016