Ministrul Mediului anunta una dintre cele mai mari actiuni de impadurire din Romania

A debutat campania "Impadurim Iasul!"
Ministrul Mediului anunta una dintre cele mai mari actiuni de impadurire din Romania

Sambata, 3 noiembrie, va debuta una din cele mai mari actiuni de impadurire din Romania, campania nationala de plantare “Impadurim Romania!”, initiata de Ministerul Mediului si Padurilor. Proiectul are ca scop impadurirea mai multor suprafete de teren din majoritatea judetelor, unde vor fi plantati in total peste 26 de milioane de puieti.

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, va da startul campaniei sambata, 3 noiembrie, incepand cu ora 12.00, in comuna Sotanga, din judetul Dambovita, o zona extrem de vulnerabila din cauza celor 100 de hectare de terenuri degradate. Plantarea va fi precedata de o conferinta de presa, in cadrul careia vor fi anuntate detalii referitoare la obiectivele si calendarul campaniei.

Actiunea “Impadurim Romania!” se va desfasura pe tot parcursul lunii noiembrie, proiectul fiind nascut dintr-o problema extrem de presanta a Romaniei – disparitia padurilor, ca urmare a taierilor ilegale, aridizarilor si desertificarilor. Aceasta situatie are, de cele mai multe ori, efecte devastatoare asupra comunitatilor locale si a infrastructurii. Reconstructia ecologica forestiera, prin impadurirea terenurilor degradate, inapte pentru folosinte agricole, precum si a terenurilor neproductive, indiferent de forma de proprietate, are ca scop principal protejarea solului, refacerea echilibrului hidrologic si imbunatatirea conditiilor de mediu.

„Padurile sunt una dintre mandriile Romaniei, iar in ultimii ani am fost martorii disparitiei lor treptate, prada taierilor ilegale, adesea cu complicitatea autoritatilor. Prin acest fenomen, nu numai ca Romania a pierdut din puterea plamanului sau verde, dar au fost posibile si catastrofele ce au lovit atatea comunitati: seceta, inundatiile, alunecarile de teren sunt si efecte ale distrugerii zonelor impadurite. Acest guvern are vointa si determinarea de a salva padurile tarii si de a le reface pe cele pierdute. Impadurim Romania si, in toata luna noiembrie, vom planta in total 26 de milioane de puieti, incepand cu zonele cele mai vulnerabile din toate judetele tarii. Sunt bineveniti alaturi de noi toti voluntarii care doresc sa plantam impreuna pentru viitor!”, declara Rovana Plumb.

Padurile din Romania, ca toate padurile din zona temperata, au fost exploatate mult timp ca resursa de lemn de foc si de constructie sau ca loc de pasune. La mijlocul secolului trecut, majoritatea padurilor au fost afectate de o presiune crescuta pentru cresterea volumului recoltat, ceea ce a dus la stocul biomasei aeriene si subterane.
Padurile sunt o veriga esentiala in ciclul global al carbonului, datorita capacitatii lor de a extrage CO2 din atmosfera si de a-l stoca in biomasa proprie si in sol, comportandu-se ca un rezervor.

In principiu, ecosistemele forestiere stocheaza permanent, prin procesul de fotosinteza, in jur de 74% din cantitatea stocata de CO2 in lemn sau biomasa (trunchi, crengi) si respectiv 24% in radacini si sol.

In cazul despaduririi bruste a unei suprafete, prin taiere rasa, aproximativ 38% din CO2 sechestrat se elibereaza imediat, iar restul treptat, intr-o perioada scurta de timp. Padurea are de asemenea un rol deosebit de important in stabilizarea unor fenomene adiacente schimbarilor climatice, cum ar fi eroziunea solului, reducerea efectelor precipitatiilor abundente si ale secetei.

Din datele statistice rezulta ca repartizarea padurilor pe zone geografice este neuniforma (52% munte, 37% deal si 11% campie) ceea ce conduce la dezechilibre climatice extreme, foarte evidente. Zona de campie este dezavantajata si se produc fenomene extreme: seceta si inzapeziri masive.

Un rol important il au padurile in procesul de sechestrare a carbonului. Astfel, pe plan mondial, desi padurile reprezinta 1/3 din suprafata terestra, ele stocheaza 77% din carbonul total, din biomasa terestra. De aici rezulta importanta impaduririi terenurilor degradate, aflate in special in zonele de campie si deal.

Pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice, o solutie o reprezinta pastrarea vegetatiei forestiere si crearea de noi paduri ce vor reduce in timp efectul schimbarilor climatice la nivel regional si local.

Fenomenul taierilor ilegale a condus la inundatii si alunecari de terenuri, cu efecte de multe ori devastatoare asupra comunitatilor locale si infrastructurii. In zonele sudice ale tarii au fost semnalate tendinte de aridizare si desertificare ca urmare a distrugerii perdelelor forestiere de protectie si taierilor ilegale a unor intregi trupuri de padure. Planul National de Combatere a Taierilor Ilegale are in vedere stoparea acestui fenomen.

Reconstructia ecologica forestiera, prin impadurirea terenurilor degradate, inapte pentru folosinte agricole, precum si a terenurilor neproductive, indiferent de forma de proprietate, are ca scop principal protejarea solului, refacerea echilibrului hidrologic si imbunatatirea conditiilor de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *