Impadurire de mare proportii la Viisoara

Direcţia Silvică Hunedoara va împăduri peste 200 de hectare
Impadurire de mare proportii la Viisoara
Impadurire de mare proportii la Viisoara

Cea mai ampla actiune de impadurire din judetul Cluj de dupa 1990 se deruleaza pe raza comunei Viisoara in cadrul unui program al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice. Potrivit primarului Comunei Viisoara, Ioan Roman, in cadrul campaniei de impadurire vor fi plantati 823 de mii de puieti, pe o suprafata de 153 de hectare.

“Comuna noastra este una dintre cele mai deficitare din judetul Cluj din punctul de vedere al gradului de acoperire cu padure(cca 3,75 la suta). Pe raza comunei nu se gaseste vegetatie forestiera instalata natural, singura padure fiind cea instalata artificial, pe aproximativ 50 de ha. Am identificat un teren foarte erodat, cu expunere sudica si care este potrivit pentru impadurire. Aici nu se putea practica nici pasunatul, deorece vegetatia era extrem de saraca”, a spus primarul Ioan Roman.

Proiectul de impadurire de la Viisoara este coordonat de Inspectoratul de Regim Silvic si de Vinatoare Cluj-Napoca, investitia ridicindu-se la 2953, 28 mii lei, fara TVA. Vor fi plantati specii de gorun, stejar, cer, frasin, tei, cires, jugastru, paducel, catina si salcioara.

La actiunea de extindere a “plaminului verde” in judetul Cluj au tinut sa ia parte ieri, prefectul judetului Cluj, Gheorghe Vuscan, vicepresedintele Consiliului Judetean cluj, Ioan Oleleu, consilierul judetean social democrat Remus Lapusan, senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordos, precum si primarul din Cimpia Turzii, Radu Hanga. Acestia au luat cu asalt versantul extrem de abrubt si erodat, pentru a contribui la extinderea ‘’plaminului verde’’ al judetului Cluj. Pentru citeva ore reprezentantii structurilor administrative, ai deconcentratelor, politicienii si ziaristii si-au lasat pixurile si mapele deoparte si au luat hirletul pentru a pregati puietilor conditii cit mai bune de crestere. Actiunea a inceput cu o mica instruire privind plantatul arborilor, dupa care participantii au trecut la treaba. Ceea mai grea etapa a procesului de impadurire s-a dovedit a fi sapatul gropilor.

Prefectul Gheorghe Vuscan s-a dovedit a fi un bun minuitor al hirletului, reusind sa planteze mai multi arbori. Vuscan a spus ca se bucura ca poate contribui la aceasta actiune de impadurire, precizind ca astfel de initiative ar trebui sa fie cit mai dese, deoarece, din pacate, anual se taie padure mult mai multa decit se planteaza. Vuscan a mentionat insa ca Prefectura va sprijini astfel de activitati si va avea in vedere sa previna taiatul ilegal de arbori, pentru a opri dezastrul ecologic care are loc, in special in zona de nord-vest a Muntilor Apuseni. Prezent la plantat arbori, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Ioan Oleleu, a spus ca institutia pe care o reprezinta are in vedere sa faca parteneriate cu proprietari de terenuri din judet pentru a demara astfel de proiecte si in alte zone.

La rindul sau, consilierul judetean social democrat, Remus Lapusan a aratat ca initiativa primarului Ioan Roman este laudabila si ar trebui urmata si de alte primarii din judet. Consilierul judetean a subliniat ca la lucrarile de impadurire de la Viisoara sint cele mai ample din Transilvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *