Peste 275 hectare de teren din Bistrita-Nasaud vor fi impadurite integral

Peste 1.000 de hectare de teren împ?durite
Peste 275 hectare de teren din Bistrita-Nasaud vor fi impadurite integral
Peste 275 hectare de teren din Bistrita-Nasaud vor fi impadurite integral

In cursul anului 2013 si, in special in aceasta primavara, la nivelul judetului Bistrita-Nasaud va fi parcursa cu lucrari de impaduriri integrale o suprafata totala de 275,15 hectare, dintre care 28,3 hectare sunt proprietate publica a statului si 246,85 hectare reprezinta proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale, a declarat, la Colegiul Prefectural, inspectorul sef Istrate Stetco de la IRRSV. Potrivit acestuia, vor fi plantati peste 1,37 milioane de puieti.

De asemenea, se vor face completari in plantatiile infiintate in fondul forestier in anii anteriori, pe o suprafata de 74,86 ha unde se vor folosi peste 370 mii puieti, din care circa 35 mii in padurile proprietate publica a statului si peste 335 mii in padurile proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale.

Peste 294.000 puieti vor fi folositi pentru completari si refaceri in perimetrele de ameliorare a terenurilor degradate infiintate in anii anteriori in raza judetului nostru. Se vor efectua completari si in perimetrul de ameliorare din Comuna Dumitrita, pe o suprafata de 58 ha, lucrare contractata de catre Consiliul Judetean Bistrita si finantata din Fondul de Mediu.

Marea majoritate a puietilor folositi pentru executarea acestor lucrari sunt produsi in pepinierele proprii ale Directiei Silvice Bistrita, ale ocoalelor silvice private si in pepinierele particulare din raza judetului nostru.

“In aceasta perioada, acolo unde conditile meteo permit, se desfasoara lucrari de scoatere a puietilor din pepiniere, transportul si plantarea lor in santierele de impaduriri, pentru a se beneficia de avantajele excedentului hidric din sol determinat de topirea zapezii. Lucrarile de impadurire sunt precedate de o serie de activitati desfasurate in solarii, pepiniere, plantaje etc. la care se adauga si grija constanta pentru reusita regenerarilor naturale si artificiale, activitati care sunt grupate traditional in sintagma “campanie de impaduriri”. Aceasta sintagma se justifica prin dimensiunea mare a efectivelor umane, financiare si tehnice presupunand o remarcabila desfasurare de forte intr-o perioada scurta de timp. Munca silvicultorului, in general in tacere si discretie, implica, pe langa profesionalism si disciplina, multa daruire, atentie si afectiune pentru tot ce inseamna arbore si padure”, a explicat inspectorul sef Istrate Stetco.

Dupa cum se stie, potrivit prevederilor Codului Silvic, in perioada 15 martie – 15 aprilie a fiecarui an, autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura organizeaza o serie de evenimente reunite sub egida “Luna Plantarii Arborilor”.

“Luna Plantarii Arborilor” este una din cele mai importante manifestari dedicate padurii, reprezentand o modalitate de senzibilizare a publicului si a factorilor decizionali cu privire la importanta padurilor si a rolului lor in mentinerea echilibrului ecologic. Aceasta sarbatoare isi are inceputurile inca din anul 1872, cand a debutat organizarea “sarbatorii sadirii arborilor” in S.U.A., ca o consecinta a accentuarii despaduririlor.
In Romania a fost organizata pentru prima data in anul 1902 de catre Spiru Haret sub denumirea “Sarbatoarea Sadirii Arborilor”. Traditia a fost reluata dupa 1989, astfel ca pana in anul 2008 a fost organizata sub denumirea de “Luna Padurii”. Incepand cu anul 2008, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Silvic, respectiv Legea nr. 46/2008, manifestarile se desfasoara sub denumirea de “Luna Plantarii Arborilor”.

“In aceasta perioada autoritatea publica central care raspunde de silvicultura prin structurile sale teritoriale (I.T.R.S.V.-uri), administratorii padurilor proprietate publica a statului si ocoalele silvice private sunt obligati sa desfasoare actiuni publice de popularizare si educare privind rolul si importanta padurii precum si activitati practice constand in infiintarea plantatiilor forestiere, intretinerea si conducerea arboretelor. Asa cum am mentionat anterior, manifestarile urmaresc sa atraga atentia opiniei publice asupra padurii si a problemelor ei precum si sa antreneze cat mai multe si diverse segmente sociale in actiuni concrete legate de cresterea suprafetei fondului forestier national prin infiintarea, ingrijirea si conservarea padurii”, a concluzionat sursa citata.

ITRSV Cluj, dar si ocoalele silvice de stat sau private vor asigura asistenta tehnica si, acolo un de se poate, material saditor, pentru ca astfel de actiuni sa poata fi derulate si de organizatii nonguvernamentale sau de scoli, mai ales ca in perioada 1-5 aprilie, elevii sunt implicati in proiectul national “Sa stim mai multe, sa fim mai buni!”. Subprefectul Ovidiu Frent a mentionat, in cadrul Colegiului Prefectural, ca aceste actiuni de impaduriri trebuie sa aiba, pe langa rolul lor ecologic, economic etc., si unul educativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *