Romsilva aloca 100 de milioane de lei pentru impadurirea unei suprafete de 3.720 de hectare in 2013

Romsilva a lansat campania de împ?duriri de prim?var?
Romsilva aloca 100 de milioane de lei pentru impadurirea unei suprafete de 3.720 de hectare in 2013
Romsilva aloca 100 de milioane de lei pentru impadurirea unei suprafete de 3.720 de hectare in 2013

Regia Nationala de Padurilor (RNP) – Romsilva a alocat peste 100 de milioane de lei pentru impadurirea unei suprafete de 3.720 de hectare in 2013, bani care provin in totalitate din fonduri proprii, a declarat, directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.

‘Am alocat din fonduri proprii pentru impaduriri peste 100 de milioane de lei, bani pe care vrem sa-i cheltuim eficient pentru ca se pot imprastia foarte usor si fara rezultate. Avem un program de 18.000 de hectare in 2013, din care 3.720 de hectare sunt impaduriri directe cu puieti, iar restul prin regenerare naturala. Majoritatea directiilor silvice vor finaliza lucrarile in aceasta saptamana deoarece nu vrem sa avem surprize cu temperaturi ridicate si sa inchidem mai repede lucrarile. Sper ca toata suprafata propusa pentru impadurire cu puieti sa fie realizata in primavara’, a spus Craciunescu.

Acesta a precizat ca toti puietii utilizati pentru impaduriri provin din pepinierele regiei si sunt din specii autohtone valoroase.

‘Vom folosi in jur de 18 milioane de puieti forestieri, numai din pepinierele proprii si doar material saditor produs in Romania si din specii autohtone valoroase pentru ca vreau sa dispara aceste sincope cum au fost in urma cu cativa ani cand au fost perioade in care nu s-au acoperit puietii necesari. Avem un fond genetic bun si putem avea rezultate bune pe impaduriri’, a subliniat seful RNP.

Romsilva va sponsoriza in acest an cu un milion de puieti autoritatile locale care vor sa impadureasca terenuri si va pune in vanzare pentru ceri interesati alte 3-4 milioane de puieti.

In opinia directorului general al Romsilva, partea sudica a tarii este cea mai critica din punct de vedere al gradului de impadurire, media fiind de sub 8%.

‘Partea sudica a tarii este cea mai critica din punct de vedere al gradului de impadurire pentru ca aici, regimul pluviometric este destul de redus si asistam la schimbari climatice, cu temperaturi foarte ridicate si o scadere a apei freatice in aceasta zona. Trebuie sa venim cu specii autohtone care pot sa se adapteze mai bine acestor cerinte ecologice, cum este stejarul. Aici gradul este sub 8%, dar ar fi bine sa ajungem la cel putin 12% prin programele nationale de impadurire. Prin legile retrocedarii, terenurile au ajuns la proprietari, care nu sunt inca constienti de importanta mentinerii acestor paduri. Va veni momentul cand vor intelege ca pentru a obtine productii de pe terenurile respective trebuie sa fie protejate si aceste paduri. Din pacate, ne-am obisnuit ca statul sa faca tot’, a adaugat Adam Craciunescu.

Directorul general al Romsilva a participat marti la prima actiune de impadurire organizata in cadrul ‘Lunii Plantarii Arborilor’ pe raza Ocolului Silvic Snagov, din cadrul Directiei Silvice Ilfov, unde au fost efectuate lucrari de refacere a terenurilor cu plantatii valoroase de stejar.

‘Este foarte important sa mentinem un echilibru ecologic in aceasta zona. Din istorie stim de Codrii Vlasiei, unde erau paduri de stejari pe suprafete mari, iar acum din avion vedem numai insule de paduri. Vrem sa conservam acest arborete si sa nu lasam sa se degradeze prin imbatranire’, a adaugat seful Romsilva.

Padurile Romaniei ocupa aproximativ 30% din suprafata tarii, in crestere fata de anii trecuti, cand procentul era de 26,8%. Pe zona de munte se inregistreaza un grad de impadurire de circa 70 de procente, fata de 60% anterior, iar in zonele de deal procentul a crescut de la 30 la 35-36%. Pe de alta parte, in zona de campie, unde era un nivel de impadurire de 8%, procentul ar putea ajunge la numai 5 procente.

La nivelul Uniunii Europene, gradul de impadurire este, in medie, de 33%, desi sunt tari precum Austria si Germania cu un grad de peste 40%, iar in tarile nordice cu procente de peste 80%.

Padurile Romaniei ocupa dupa datele statistice 6,7 milioane hectare, ceea ce reprezinta 26,3% din teritoriul tarii. Dupa acest procent Romania se situeaza pe locul 12 printre tarile din Europa si este sub procentul mediu de 31% cat reprezinta padurile din suprafata totala a Europei.

In ultimii 75 de ani, suprafata padurilor tarii s-a redus de la 35 – 40% in 1921 la 26,7 % in 1990, adica cu aproximativ 10-15%.
RNP-Romsilva administreaza 3.266.494 hectare de padure aflata in proprietatea statului si asigura servicii silvice, in baza a 147.937 contracte, pentru o suprafata de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale sau privata a proprietarilor privati, persoane fizice si juridice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *