Imperiul dezastrului

FRUMOASA – Intre Obarsia Lotrului si Voineasa, afaceristii exploateaza lemn din aria protejata
arie-protejata.jpg
Este dificil sa treci muntii dinspre Petrosani spre Voineasa, in Vilcea, fara sa te incerce un sentiment de amaraciune cind vezi padurea distrusa in asemenea hal in ultimii doi ani. Grav este ca din cauza defrisarilor soseaua este pe cale sa o ia la vale.

In ultimii doi, presa a atras de nenumarate ori atentia asupra modului in care firma Cascade Empire SRL din Sebes a pus mina pe mii de hectare de paduri din Vilcea. Evident ca autoritatile s-au zbatut pina nu au mai putut pentru a face lumina in acest caz, astfel incit pina acum nu s-a intimplat nimic. Vorba romanului: „Ciinii latra, caravana trece”. Dupa ce s-au lafait prin padurile Sucevei si Radautilor, cei de la Cascade Empire trec ca vijelia si peste masivele muntoase dintre Petrosani si statiunea Voineasa din judetul Vilcea.

AUSTRIECI.
Cascade Empire SRL, cu sediul in Sebes, are ca principal obiect de activitate „consultanta pentru afaceri si management”. Pina acum doi ani, Cascade Empire investise in Romania mai mult decit Volksbank, conform unui studiu al Agentiei Romane pentru Investitii Straine. Cascade Empire este detinuta de Cascade Empire Immobilien Gmbh din Viena, care prin SPB Industrieholding GmbH detine 100% din Holzindustrie Schweighofer, si are doi administratori: Gerald Schweighofer si Christian Horburger. Cei doi austrieci, alaturi de citeva ajutoare de nadejde, si-au gasit de lucru tocmai prin padurile Romaniei, de unde exploateaza lemn de ani buni. Unul dintre ajutoarele de nadejde ale lui Schweighofer este Nichifor Tofan, vicepresedinte al PSD Suceava. Tofan a fost numit in 2003, la numai 32 de ani, director al Directiei Silvice Suceava, functie la care a renuntat din motive personale, dar imediat a trecut in barca austriacului si, pentru a-l ajuta mai bine, s-a facut consilier judetean la Suceava in perioada 2004-2006. In 2006, Tofan a ajuns administrator la Holzindustrie Schweighofer SRL si la Gerlads Hotelmanagement, o alta firma a austriecilor de la Cascade Empire, de unde ia un salariu de 130 de milioane de lei vechi lunar. Cum nu putea sa se rupa in totalitate de Romsilva, si-a lasat sotia pe baricadele Directiei Silvice Suceava.

ARIE PROTEJATA. Zona din care rasinoasele dispar vazind cu ochii se afla in apropierea Frumoasei, un areal in care s-au facut numeroase studii si cercetari, pentru ca aici exista specii de plante si animale protejate care se afla in pericol. Frumoasa se intinde pe teritoriul judetelor Sibiu – 60%, Vilcea – 20%, Alba – 18% si Hunedoara si face parte din Natura 2000, reteaua europeana de arii protejate, cele peste 130.000 de hectare fiind tot mai mult in pericol din cauza exploatarii lemnului. Grav este ca aici taierile se fac la ras si, cum padurile de rasinoase nu se refac singure, ci trebuie plantati puieti, este greu de crezut ca zona isi mai va reveni vreodata, daca autoritatile nu vor interveni. Si tot greu de crezut ca acestea vor interveni, atit timp cit austriecii de la Cascade beneficiaza de un ajutor consistent din partea autoritatilor austriece, fiind bine cunoscute relatiile lui Schweighofer cu personaje cu functii grele din administratia centrala si locala. Printre ONG-urile care lupta pentru protectia mediului este bine cunoscut faptul ca Schweighofer este unul dintre cei care controleaza legislatia in domeniul forestier. Inca de acum citiva ani, de cind s-a facut documentatia pentru ariile protajate care vor face parte din Natura 2000, s-a atras atentia asupra lucrarilor silvice care au dus la disparitia arborilor din zona Obirsiei Lotrului – Voineasa de pe suprafete uriase. Mai mult, arborii se taie selectiv, in functie de ceea ce doreste procesatorul austriac. Amenajarile forestiere si taierile se fac haotic, disturbind speciile de pasari periclitate care cuibaresc, iar puii sint vinduti pe piata neagra. Ca bonus, au aparut si vinatorii, smecherii 4×4 care cauta frumusetea muntelui din spatele parbrizului si cite si mai cite.

DEZASTRE. Borsa – Maramures. Inundatiile au lovit cumplit aceasta zona. La fel de cumplit cum a lovit si mafia lemnului din aceeasi zona padurea. Localnicii stau acum si se vaita, dind vina pe furia cereasca, insa uita ca orice efect are si o cauza. Iar ce se intimpla in ultimii ani cu padurile de Valea Izei, Tisei si Viseului este bine stiut. Se topesc. Inainte sa se plinga, localnicii ar trebui sa realizeze ca au participat cu buna stiinta la producerea inundatiilor. Fie ca s-au dus cu drujba in padure, fie ca nu au alertat autoritatile atunci cind au vazut ca se exploateaza masiv lemn, sint vinovati. Aceeasi situatie si in Suceava. In Vilcea, la citiva kilometri de Voineasa, un versant este gata sa o ia la vale. De ce? Arborii care sustineau versantul au disparut. Nu este greu de observat ca zonele in care apa distruge tot ce prinde in cale se suprapun perfect cu cele de unde padurea a disparut. Si pina sa caute solutii pentru prevenirea dezastrelor, guvernantii nostri ar trebui sa gaseasca o solutie pentru limitarea exploatarilor forestiere. Iar buba trebuie sa o caute in Ministerul Agriculturii si in institutiile din subordine care au atributii in acest domeniu: Romsilva, cu directiile din subordine, Inspectoratele Teritoriale pentru Regim Silvic si Vinatoare – ITRSV, dar si la Ministerul Mediului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *