Import in materie de alimente ecologice

Adeseori se intampla ca produsele ecologice cu care stomacul nostru interactioneaza sa provina chiar si dintr-o tara non-UE.
produse ecologice
Potrivit site-ului www.europa.eu, in prezent, cererea de produse ecologice in UE este mai mare decat oferta, ceea ce complica si mai mult situatia, aceasta insemnand ca cetatenii UE trebuie sa aiba si posibilitatea de a cumpara alimente si bauturi importate, daca vor sa cumpere produse ecologice.

Exemple de produse ecologice tipice importate in UE includ:

  • Cafea din Brazilia
  • Kiwi din Noua Zeelanda
  • Orez din Thailanda
  • Banane din Costa Rica
  • Ceai din India
  • Regulamentul UE Nu numai ca ofera garantii referitor la controlul alimentelor si bauturilor ecologice produse si/sau procesate in UE, ci si acopera si acele produse ecologice ce provin din afara UE, din asa-numitele tari terte. Intr-adevar, anumite tari terte, ca Argentina, Australia, Costa Rica, India, Israel, Noua Zeelanda si Elvetia sunt recunoscute ca avand reguli echivalente cu cele ale UE in privinta produselor ecologice si prin urmare aceste produse pot fi importate fara grija din acele tari (en).

Pentru toate celelalte tari terte, importatorii pot fi autorizati de catre Statele Membre pentru a importa anumite produse. Ei trebuie sa dovedeasca ca aceste produse satisfac cerinte identice sau echivalente cu cele necesare pentru produsele ecologice din Uniunea Europeana si ca aceste produse au fost inspectate in mod corespunzator. Aceste produse ecologice trebuie sa fie insotite de un certificat de import (en), a carei respectare este verificata la intrarea acestor produse in UE.

In consecinta, daca cumparati produse ecologice care provin din afara UE, puteti fi sigur ca toti operatorii implicati in crearea acelor produse au fost supusi unor controale si inspectii a produselor ecologice.

In esenta, Regulamentul UE ofera consumatorilor acea incredere necesara cand cumpara produse ecologice. Ei pot fi siguri ca toti operatorii implicati in lantul de distributie au urmat aceleasi reguli, indiferent de originea geografica a alimentelor si bauturilor ecologice.

Este de asemenea important de retinut ca europenii produc unele dintre cele mai cautate delicatese ale lumii si din ce in ce mai multe din aceste produse vandute spre tari din afara UE sunt obtinute in mod ecologic, din ingrediente ecologice.

Comertul international de produse ecologice nu numai ca permite cetatenilor UE accesul la produse gustoase si interesante din afara UE, ci acesta creeaza si oportunitati pentru ca produsele ecologice proprii sa fie savurate si recunoscute de cetatenii din toata lumea.

Sursa:  Europa.eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *