In 30 de ani, carbonul eliberat de omenire va declansa incalzirea catastrofala a Pamantului

In 30 de ani, carbonul eliberat de omenire va declansa incalzirea catastrofala a Pamantului
In 30 de ani, carbonul eliberat de omenire va declansa incalzirea catastrofala a Pamantului

Expertii au calculat ca omenirea a ars in ultimi 300 de ani 570 miliarde de tone de carbon, ceea ce face ca punctul in care Pamantul nu va mai putea suporta este la numai 30 de ani distanta.

Omenirea a ars deja mai mult de jumatate din cantitatea de combustibil fosil care poate fi consumata pana cand nivelul catastrofal al incalzirii globale sa nu mai poata fi evitat, au calculat oamenii de stiinta.

Ei avertizeaza ca suntem pe un drum care va face sa depasim limita suportabilitatii Pamantului in numai 30 de ani, arata The Independent.

Oamenii de stiinta estimeaza ca daca vrem sa incalzirea globala sa ramana sub nivelul crucial de 2 grade Celsius, dincolo de care consecintele schimbarilor climatice se asteapta sa fie tot mai devastatoare, cantitatea totala de carbon ars de cand a inceput revolutia industriala nu trebuie sa depaseasca un trilion de tone.

Asta deoarece CO2 poate sa ramana in atmosfera pentru mai mult de 200 de ani, dand efectului de sera un efect cumulativ. Oamenii de stiinta au calculat ca omenirea a ars, in ultimii 300, aproximativ 570 miliarde de tone, adica aproape 57% din cantitate.

Cu toate astea, nu ne raman inca 300 de ani ci doar 30, deoarece cresterea economica in tarile in curs de dezvoltare va face ca celelalte 430 miliarde de tone sa fie arse intr-un ritm accelerat pana in 2040, daca nu vor fi luate masuri drastice de a micsora emisiile de carbon.

Desi cifrele pot sa difere, aceste date vor fi publicate saptamana viitoare de Consiliul interguvernamental pentru schimbarea climei, condus de Organizatia Natiunilor Unite.

Publicarea raportului vine la 5 luni de cand concentratia de carbon in atmosfera a depasit nivelul simbolic de 400 particule la milion, pentru prima oara in 5 milioane de ani.

Expertii pun aceasta crestere pe seama emisiilor din China si India, tari care inca se bazeaza mult pe carbune pentru a-si asigura nevoile de energie, dar spun ca si alti factori pot fi de vina, cum ar fi reducerea absortiei de catre paduri si plante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *