In 35 de ani au disparut 2.400 de hectare de plaja

Borbely: Autoritatile locale vor fi obligate sa recicleze 15 % din deseurile colectateLaszlo Borbely

Ministrul Laszlo Borbely a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa ca Ministerul Mediului a elaborat un proiect de act normativ privind obligatia incepand cu 1 iulie a autoritatilor administratiei publice locale ca din cantitatile de deseuri municipale si asimilabile colectate sa recicleze cel putin 15 la suta. Proiectul de act normativ al Ministerului Mediului si Padurilor se afla in proces de avizare interna, el urmand a aduce modificari in legislatia privind gestionarea deseurilor. „Autoritatile care nu indeplinesc acest obiectiv anual vor plati suma de 100 lei/tona. Plata se va face pentru diferenta dintre obiectivul anual de diminuare si obiectivul efectiv realizat, iar obligatia intra in vigoare de la data de 1 iulie 2010”, a subliniat minsitrul Laszlo Borbely.

PREVIZIUNI SUMBRE
Tot ieri, ministrul a precizat ca exista studii care arata ca in ultimii 35 de ani au disparut 2.400 de hectare de plaja, iar daca nu se intervine cat mai repede, peste 22 de ani Romania va ramane cu foarte putina zona costiera. Potrivit specialistilor, unele lucrari de protectie au stabilizat anumite portiuni de tarm, insa altele sunt intens erodate. Specialistii Ministerului Mediului au avertizat asupra pericolului in care se afla tarmul romanesc al Marii Negre, apreciind ca, daca nu se vor lua masuri urgente pentru stoparea procesului de eroziune marina, in urmatorii cinci-zece ani Romania va ramine fara plaje. Potrivit specialistilor de mediu, pe ansamblul litoralului romanesc se apreciaza ca Romania pierde aproximativ 83 de hectare pe an din teritoriul national, impactul major manifestindu-se asupra plajelor turistice. Aceste procese de eroziune au dus la situatia in care zone de plaje care, initial, au avut lungimi de zeci de metri, au fost reduse la cativa metri sau au fost complet distruse, in unele zone apa marii ajungind la fundatia unor constructii hoteliere.

BORBELY CERE MODIFICAREA LEGII ACHIZITIILOR PUBLICE
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a mai afirmat ca Romania e prima tara din UE in ceea ce priveste aprobarea de proiecte majore pe infrastructura, insa nu este fruntasa in absotia fondurilor, astfel ca se impune modificarea Legii Achizitiilor Publice, intrucat proiectele sunt blocate de contestatii. In acest context, Borbely a anuntat ca in cel mult trei saptamani ministerul va veni cu o serie de propuneri de modificare a Legii Achizitiilor Publice, intrucat numarul mare de contestatii blocheaza buna desfasurare a proiectelor. Una dintre propunerile ministerului este aceea de a introduce o taxa pentru contestatie, bani ce nu mai pot fi recuperati in cazul in care contestatarul pierde.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *