In Africa occidentala mai exista doar 250 de lei adulti. Supravietuirea speciei este serios amenintata

În Africa occidental? mai exist? doar 250 de lei adul?i. Supravie?uirea speciei este serios amenin?at?
In Africa occidentala mai exista doar 250 de lei adulti. Supravietuirea speciei este serios amenintata
In Africa occidentala mai exista doar 250 de lei adulti. Supravietuirea speciei este serios amenintata

Doar 250 de lei adulti mai exista in Africa occidentala, asa incat supravietuirea speciei este serios amenintata, a declarat pentru AFP un membru al ONG-ului „Panthera”, care se ocupa de numararea lor.

La cei 250 de lei apti sa se reproduca se adauga 150 de pui de lei si lei tineri, spune Philipp Henschel, coordonator la „Panthera” al unui program de recensamant al leilor, care a durat sase ani, informeaza AGERPRES.

Lei se gasesc numai in cinci tari din Africa occidentala: circa 90% din cele aproximativ 400 de animale au fost inregistrate la granita dintre Benin, Burkina Faso si Niger. Lei au mai fost observati si in Senegal si Nigeria.

Circa 1% din cei 35.000 de lei din Africa se afla in vestul continentului. „Daca dispar cei din Africa de Vest, pierdem secvente genetice. Leii din Africa de Est sau australa sunt foarte apropiati din punct de vedere genetic, insa cei din Africa centrala si occidentala sunt foarte diferiti”, afirma Philipp Henschel.

Scaderea populatiei de lei se datoreaza concurentei pe care le-o fac oamenii pentru teritoriu. Zone intregi in care felinele vanau au fost transformate in terenuri pentru culturi agricole, vanatul cu care se hraneau leii este ucis de oameni, iar leii sunt alungati de fermierii care vor sa isi apere turmele. Leii mai sunt ucisi, intr-o masura mica, pentru oasele folosite la medicamentele asiatice, in locul oaselor de tigru, care au ajuns extrem de rare, adauga Henschel. „Principala amenintare in aceste regiuni este ca ele nu au nicio valoare economica. Africa occidentala se numara printre cele mai sarace zone din lume. Politicienii nu vad cum ar scoate profit din fauna lor salbatica”, spune cercetatorul german, care considera ca Occidentul ar trebui „sa adune fonduri” pentru „salvarea faunei” din regiune. „In Africa de Est sau in cea australa, valoarea lor este foarte mare pentru ca aduc importante venituri din turism. Insa in Vest, valoreaza mai mult morti, pentru vracii locali”, noteaza el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *