In cadrul programului pentru copiii bolnavi de cancer Danone – Zambet pentru Viitor a fost lansat Registrul National al Cancerului la copil

sanse_pentru_copiii_bolnavi_de_cancer_8ff5c57.jpgLa sfarsitul anului 2009, compania Danone, in parteneriat cu Societatea Romana de Onco Hematologie Pediatrica, a implementat Registrul National al Cancerului la copil, destinat inregistrarii cazurilor de cancer infantil din Romania. In prezent, 10 din cele 11 centre de oncologie pediatrica din tara inregistreaza date in acest registru.
Prin intermediul acestuia se poate urmari cu mai multa usurinta evolutia pacientilor si se pot dezvolta statistici prin care sa se analizeze situatia acestei probleme de sanatate publica in Romania. Registrul national de cancer reprezinta o conditie obligatorie pentru dezvoltarea strategica a serviciilor de specialitate, astfel incat sa fie asigurate sanse maxime de supravietuire in tara noastra, fara sa fie necesar tratamentul in strainatate.

Aceasta actiune a fost demarata in cadrul programului de responsabilitate sociala „Zambet pentru Viitor” realizat de compania Danone Romania, care isi propune imbunatatirea calitatii vietii copiilor bolnavi de cancer si cresterea sanselor de supravietuire ale acestora.

Care este situatia cancerului la copil in Romania?
In Romania, cancerul la copil este considerat o boala orfana din cauza numarului scazut de cazuri. In ciuda acestui numar scazut, doar putin peste jumatate ajung sa supravietuiasca. Principalele cauze sunt determinate de faptul ca majoritatea cazurilor ajung sa fie depistate tarziu, sau chiar daca sunt depistate la timp, tratamentul este adesea abandonat de catre familii din cauza lipsei de informare, a fricii etc. si astfel familiile apeleaza la diferite remedii care nu au impact asupra bolii.

Programul „Zambet pentru Viitor”, demarat in anul 2007, a fost structurat pe doua tipuri de actiuni: unele orientate catre corpul medical si altele catre pacienti, astfel incat sa putem atinge toate problemele de care depinde insanatosirea copiilor.

Actiunile destinate corpului medical vizeaza in primul rand instruirea si pregatirea acestora pentru depistarea la timp a cazurilor suspecte. In acest context au fost organizate sesiuni de training la care au participat pana in acest moment peste 1600 de medici din intreaga tara si a fost lansat un portal on-line -oncopediatrie.ro- unde specialistii in domeniul sanatatii gasesc toate informatiile medicale necesare si pot accesa gratuit o platforma on-line de Educatie Medicala Continua.

Implementarea Registrului National de Cancer este de asemenea o modalitate de orientare a proiectului catre a sprijini specialistii in elaborarea unei strategii nationale de dezvoltare a serviciilor de oncologie pediatrica.

Actiunile orientate catre pacienti sunt realizate in parteneriat cu Asociatia Little People si vizeaza atat ajutorul acordat pacientilor internati in spital cat si reintegrarea celor vindecati in societate.
Din anul 2008, Little People implementeaza un Program de Suport a Pacientilor, bazat pe recrutarea si instruirea unui grup de voluntari pentru a face vizite zilnice pe sectiile de oncologie pediatrica a 4 dintre cele mai mari centre de tratament din tara, in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi. Voluntarii desfasoara activitati care ii ajuta pe copii sa isi depaseasca frica, sa isi mareasca stima de sine, sa ii familiarizeze cu procedurile medicale si mediul spitalicesc, sa ii ofere oportunitati de joaca, invatare, exprimare de sine, interactiune cu alti copii, implicarea familiei si multe alte activitati care promoveaza adaptarea si normalizarea.

Saptamanal, aproximativ 150 de pacienti beneficiaza de suport psihologic consistent pe perioada spitalizarii in cele 4 centre majore de tratament din tara.

Pentru a-i sprijini pe parintii acestor copii, a fost creat un ghid ce contine „Informatii medicale generale privind cancerul la copii si tineri – Ghid pentru Parinti” prin care acestia se pot documenta cu privire la efectele tratamentului si pasii care trebuie urmati, accesibil si on-line pe www.oncopediatrie.ro

Investitia in acest program in anul 2009 a fost de 400.000 RON (aceasta nu include costurile de comunicare a programului).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *