In ciuda suprafetei forestiere mai reduse decat media europeana, exploatarea inregistreaza un avant puternic

Suntem pe ultimele locuri in UE la suprafata padurilor, dar exploatam la turatie maxima

Povestea cu Romania ca fiind o tara de legenda, cu paduri intinse si greu de patruns tinde sa devina un mit. Romania nu mai este de mult timp o tara a padurilor, iar acest lucru este demonstrat de o statistica europeana.

Potrivit Eurostat, institutul european de statistica, padurile din Romania aveau in 2010 o pondere de 29% in suprafata tarii. Ceea ce plaseaza tara noastra aproape de coada clasamentului, pe locul 19 in topul suprafetei impadurite din statele UE. Cu mult sub media europeana, care este de 41%.
Suprafata impadurita

Cea mai de ‘nepatruns’ tara, cu cele mai intinse paduri, este Finlanda. Astfel, padurea ocupa 77% din suprafata Finlandei. Foarte aproape, pe a doua pozitie, se situeaza Suedia, unde suprafata impadurita domina 76% din suprafata totala a tarii. Urmatoarele state cu paduri bogate sunt: Slovenia (63% reprezinta padurile din suprafata tarii), Letonia (56%), Spania (55%), Estonia (54%). Practic, statele baltice ocupa locurile 3,4 si 6.
La polul opus, cele mai ‘golase’ tari sunt Malta (sub 0,5%), Olanda (11%), Irlanda (12%), Marea Britanie (12%). Situatia din Malta este explicabila prin faptul ca suprafata tarii este extrem de mica.
Media europeana este de 41%. Astfel, aproape jumatate din Uniunea Europeana este acoperita cu paduri.
Exploatare
In Romania, in ciuda suprafetei forestiere mai reduse decat media europeana, exploatarea inregistreaza un avant puternic. Potrivit unor calcule realizate de Econtext, in tara noastre se exploateaza masa lemnoasa in valoare de 300 de milioane de euro in fiecare an. (Sursa: Econtext)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *