In fiecare zi din 2011 parcurile eoliene au atras investitii de 2 mil. euro

In fiecare zi din 2011 parcurile eoliene au atras investitii de 2 mil. euro

Capacitatea instalata in parcuri eoliene s-a dublat anul trecut in urma unor investitii de circa 680 de milioane de euro, Romania fiind a saptea tara din Uniunea Europeana si prima din regiune in ceea ce priveste proiectele de „mori de vant” noi, arata datele Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana (AEEE). 

Astfel, in Romania s-au montat anul trecut 520 de MW in parcuri eoliene, ceea ce reprezinta 5% din intreaga capacitate noua instalata la nivelul celor 27 de state membre ale UE, la finalul lui 2011 fiind in functiune 982 MW care ar putea lumina peste un milion de gospodarii.

Datele AEEE arata ca anul trecut, in total in UE au fost montati de 9.616 MW in parcuri eoliene in valoare de 12,6 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca in Romania au fost realizate proiecte de circa 680 de milioane de euro, luand in calcul un pret mediu pentru fiecare MW instalat de circa 1,3 milioane de euro. Liderii clasamentului sunt Germania, Marea Britanie si Spania.

Explozia verde

Energia eoliana a inregistrat o adevarata explozie in ultimii ani de zile si adus aproape singurele investitii realizate pe plan local in noi capacitati de productie a electricitatii.

Astfel, daca la finele anului 2009 pe plan local erau instalati numai 14 MW, la finele lui 2010 deja functionau 462 MW, pentru ca la finele anului trecut capacitatea parcurilor de „mori de vant” sa ajunga la 982 MW, dupa cum arata datele AEEE. Astfel, numai in doi ani de zile capacitatea parcurilor eoliene din Romania a crescut de peste 70 de ori, investitiile totale realizate fiind de circa 1,3 miliarde de euro. Numai in 2011 aproximativ 2 milioane de euro s-au investit zilnic in „mori de vant.” In ciuda acestei cresteri, Romania nu a atras pana acum nicio investitie de la zero intr-o unitate de productie a eolienelor, astfel ca circa 75% din valoarea proiectelor merg catre companiile care importa echipamente, restul concretizandu-se pe plan local in constructii de drumuri sau in lucrari electrice.

Vanatorii de vant

Incepand cu anul 2010, rand pe rand toate marile grupuri energetice din Europa au intrat cu investitii majore in Romania.

Astfel, cehii de CEZ au demarat un proiect de 1,1 miliarde de euro intr-un parc de 600 MW, capacitate apropiata de cea a unui reactor al centralei nucleare de la Cernavoda, in doua comune dobrogene, Fantanele si Cogealac. Anul acesta investitia cehilor ar trebui sa se finalizeze. Italienii de la Enel au intrat si ei puternic cu investitii in parcuri eoliene, avand in prezent circa 270 de MW montati in mai multe localitati dobrogene, dar au anuntat ca proiectele lor vor merge mai departe. Energias de Portugal este un alt mare grup care a dezvoltat ca pacitati eoliene importante, in prezent avand trei parcuri functionale, de 228 de MW, am plasate tot in Dobrogea. Iberdrola (Spania) sau GDF SUEZ (grup franco-belgian) sunt alti investitori care au anuntat planuri ambitioase pe acest segment.

Briza buna si subventii pe masura

Toate aceste companii si bugetele lor de mi liarde de euro pentru investitii au fost atrase in Romania de doi factori: conditiile meteo favorabile pentru dezvoltarea parcurilor eoliene, inregistrate mai ales in Dobrogea si Moldova, si schema de sprijin pusa la bataie de statul roman pentru acest tip de proiecte, una dintre cele mai generoase la nivel european.

Anul trecut, prin aceasta schema de sprijin, producatorii de energie regenerabila au primit 95 de milioane de euro, iar pentru 2012 sumele ar urma sa creasca pana la 300 de milioane de euro. Anul acesta este de altfel primul an in care schema de sprijin pentru energia verde, care are o durata de aplicare de 15 ani, isi va produce in totalitate efectele. Valoarea schemei de sprijin pana in 2020 a fost evaluata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) la peste 10 miliarde de euro.

Datele AEEE mai arata o tendinta dincolo de cea a cresterii capacitatilor instalate in parcuri eoliene: investitiile in proiecte solare au fost cele mai numeroase in 2011.

Aproape jumatate din toate investitiile noi realizate in UE in capacitati de producere a energiei electrice au venit din acest sector, in total fiind montati circa 21.000 de MW in parcuri solare. Centralele pe gaz si parcurile eoliene completeaza podiumul. Romania este abia la inceput in privinta proiectelor solare, dar jucatorii din piata spun ca aici se va inregistra noul boom al energiei verzi datorita schemei de sprijin extrem de generoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *