In Fondul de Mediu au intrat 2,4 milioane de euro adusi cu sacosa

In Fondul de Mediu au intrat 2,4 milioane de euro adusi cu sacosa

Ecotaxa a adus anul acesta la Fondul de Mediu peste zece milioane de lei (circa 2,4 milioane de euro), dublu fata de suma incasata in tot anul trecut. Romanii au cumparat in primele zece luni ale acestui an circa 60 milioane sacose de plastic.

In ciuda introducerii ecotaxei la 1 ianuarie 2009, romanii continua sa achizitioneze pungi de plastic atunci cand fac cumparaturi. Pungile de hartie nu au succes, in ciuda faptului ca sacosele din plastic nu se mai dau gratis. Nici comerciantii nu vor sa renunte la sacosele din plastic pentru a le inlocui cu cele de hartie.

Peste 27 de milioane de sacose de plastic s-au comercializat anul trecut, dar in acest an s-a depasit cifra de 60 de milioane de pungi cumparate de romani.

„In perioada 1 ianuarie 5 noiembrie 2010, valoarea incasarilor la bugetul Fondului pentru Mediu este de 10.358.767,19 lei, reprezentand suma colectata din ecotaxa. In anul 2009, la Fondul pentru Mediu s-a incasat suma de 5.481.235,74 lei, aferenta ecotaxei. Precizam ca nu sunt supuse taxarii pungile si sacosele pentru cumparaturi confectionate din materiale obtinute din resurse regenerabile, respectiv vegetale si animale”, potrivit datelor furnizate Capital de catre Ministerul Mediului.

Majorarea substantiala a numarului de sacose vandute este explicata de presedintele Administratiei Fondului de Mediu prin faptul ca, pur si simplu, s-au cumparat mai multe plase din plastic, dar si prin aceea ca s-a modificat legislatia si s-au eliminat confuziile privind pungile considerate oxo-biodegradabile.

„Prin modificarea legii, am eliminat confuziile, astfel incat notiunea de regenerabil a fost clar definita. Pana atunci, producatorii se prevalau de eliminarea de la taxare a materialelor oxo-biodegradabile, venind cu tot felul de certificate, dar acum am demarat mai multe controale si am aplicat penalizari mai mari. O alta explicatie a majorarii sumelor incasate din ecotaxa la Fondul de Mediu este legata de cresterea volumului de sacose vandute”, a spus Gheorghe Popescu, presedintele Administratiei Fondului de Mediu.

Producatorii doresc aplicarea ecotaxei la kilogram, nu la bucata

Chiar daca numarul de sacose din plastic comercializate s-a marit, producatorii sunt nemultumiti. Pentru ca, spun ei, sunt afectati de modul in care a fost stabilita aceasta taxa. Astfel, producatorii au cerut autoritatilor sa modifice modalitatea de aplicare a ecotaxei, si sa nu mai fie platita la bucata, ci la kilogram.

„Noi suntem cei care platim aceasta taxa si am considerat ca este normal sa fie stabilita la kilogram, si nu la bucata, pentru ca nu bucata, ci kilogramul polueaza. De exemplu, o punga de doua grame care se comercializeaza la farmacie nu polueaza la fel de mult ca una de 50 grame vanduta de un supermarket. Din pacate, reprezentantii autoritatilor nu ne-au luat in seama, considerand ca este mai usor pentru ei sa colecteze ecotaxa pentru fiecare sacosa vanduta”, a spus Virgil Fira, directorul Moviplast Craiova.

Ce acopera pretul mai mare de zece bani

Incepand cu 21 iulie, ecotaxa scade la jumatate, de la 0,2 lei/bucata (atat cat a fost incepand cu 1 ianuarie 2009) la 0,1 lei/sacosa. „In cazul pungilor si sacoselor pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obtinute din resurse neregenerabile, se aplica o singura ecotaxa in valoare de 0,1 lei/bucata, incasata de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere”, potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului.

In ciuda acestui fapt, pungile nu au fost abandonate. De multe ori, in magazine sacosele din plastic se comercializeaza tot la pretul vechi, explicatia fiind ca diferenta de pret se constituie ca profit al producatorului sau comerciantului.

„La Fondul de Mediu ajunge 0,1 leu pentru fiecare sacosa din plastic comercializata, iar daca pretul de vanzare este mai mare, diferenta o reprezinta cheltuielile suplimentare ale producatorului si comercianului, care se constituie intr-un element al costului de productie sau de vanzare”, a explicat Gheorghe Popescu, presedintele Administratiei Fondului de Mediu.

Pungile de hartie nu au cautare

Utilizarea pungilor de hartie nu a devenit o obisnuinta, romanii preferand sa transporte cumparaturile in sacose de plastic. Adevarul este ca nici nu prea au de ales, pentru ca centrele comerciale prefera sa utilizeze pungi de plastic, si nu de hartie.

„In 2008, cand au adoptat legea pentru introducerea ecotaxei, ne-am bucurat, crezand ca ne vor creste vanzarile. Dupa aproape doi de aplicare a acestei taxe putem spune ca nu s-a schimbat nimic. Nu s-au inregistrat comezi mai mari la pungile de hartie.

Chiar am incercat sa abordam clienti care stiam ca folosesc multe pungi de plastic, in speranta ca vor opta acum pentru cele de hartie. Insa raspunsul nu a fost pe masura, nu au optat pentru hartie, preferand sa plateasca ecotaxa”, a spus Marioara Doci, director de marke-ting al societatii producatoare de hartie Mondomari Bags din Bistrita.

Ar trebui ca macar o parte din bani sa fie utilizati in programe care sa se constituie ca niste facilitati pentru platitori.
Virgil Fira, director Moviplast Craiova

10 bani, este valoarea ecotaxei pe sacosa de cumparaturi incepand cu data de 21 iulie a.c. fata de 20 de bani, cat costa inainte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *