In judetul Constanta vor incepe prospectiunile solului pentru gazele de sist

Gaze de sist: Riscuri scazute pentru sanatatea oamenilor, cu o singura conditie
In judetul Constanta vor incepe prospectiunile solului pentru gazele de sist
In judetul Constanta vor incepe prospectiunile solului pentru gazele de sist

Testele aparaturii de prospectare au inceput in baza firmei care se va ocupa de acest lucru, situata in localitatea Chirnogeni. Firma romaneasca a castigat licitatia organizata de Chevron pentru serviciile de prospectare a solului.

Cu ajutorul geofoanellor se face cercetarea solului in adancime. „Geofonul se ingroapa in pamant pana la acest nivel si emite o unda sonora spre adancime, dupa care stocheaza informatia in aceasta cutiuta cu GPS. Putem primi informatii de la 3,4 mii de metri adancime, chiar si de la 7 mii“, a explicat Mihai Mitroi, directorul firmei de prospectiuni.

Din baza, aparatura merge pe teren, pentru inceput, in zona localitatii Comana. Specialistii firmei de prospectiuni spun ca geofoanele se monteaza in linie de-a lungul zonelor in care exista indicii ca ar fi gaze de sist. Cu alte cuvinte, functioneaza ca niste stetoscoape care „asculta” solul si ofera astfel informatii despre adancimile pamantului si despre ceea ce se afla acolo.

Alte utilaje grele utilizate de firma de prospectiuni transmit o unda de vibratii in adancime. Reprezentantii acesteia spun ca unda este resimtita de om doar daca se afla la o apropiere mai mica de 20 de metri.

„Vrem ca informatiile din prospectare sa ne ajute sa descoperim aceasta roca de sist unde sunt gazele. Prospectarea va dura cam 6-8 luni, dupa care tot atat timp va dura analiza datelor care sa ne indice locul in care putem face explorarea“, a spus Thomas Holst, manager Chevron Romania.

Chevron a obtinut avizele pentru explorarea solului in perimetrul din sudul judetului Constanta cuprins intre localitatile Adamclisi, Costinesti si Vama Veche. Investitia companiei americane ar putea face ca Romania sa castige la capitolul energie.

„Cred ca pentru Romania este foarte important sa fie independenta energetic si cred ca este un obiectiv strategic pentru Romania sa nu mai importam gaze, ci sa le producem noi. E simplu si asta cred in continuare“, a declarat premierul Victor Ponta.

De altfel, si primarul Constantei, Radu Mazare, declara luna trecuta ca a avut discutii cu reprezentantii Chevron pentru ca in eventualitatea in care se va trece la exploatarea gazelor de sist, o parte dintre accestea sa fie livrata comunitatii locale. Solutia, spun reprezentantii municipalitatii, ar putea duce la scaderea pretului la incalzire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *