In judetul Mures doar groapa de gunoi de la Sighisoara corespunde standardelor europene

Consiliului Judetean Mures are in pregatire un proiect de gestionare intergata a deseurilor in valoare de peste 49 milioane de euro, dupa ce, la inceputul anului, au fost inchise mai multe gropi de gunoi din judet, iar singura care corespunde standardelor e cea de la Sighisoara.
groapa de gunoi sighisoara"
Presedintele CJ Mures, Lokodi Edita, a declarat recent ca „situatia gestionarii deseurilor in judet este destul de grava” si ca singura groapa de gunoi euroconforma este cea din Sighisoara.

De la 1 ianuarie, conform reglementarilor europene, si groapa de gunoi de la Tarnaveni a fost inchisa. „Incepand din luna ianuarie deseurile colectate la Tarnaveni, care pana la finele anului 2008 erau depozitate la groapa de la Iernut, vor fi de acum transportate la groapa de gunoi din Targu Mures, aceasta operatiune avand insa un caracter temporar”, a declarat primarul din Tarnaveni, Adrian Matei.

Pentru rezolvarea problemei deseurilor, Consiliul Local Tarnaveni a demarat implementarea proiectului „Statie de transfer deseuri menajere in municipiul Tarnaveni”. Proiectul este sprijinit financiar de Uniunea Europeana prin programul Phare „Schema de investitii pentru sprijinirea sectorului public in sectoarele prioritare de mediu”, cu suma de 554.600,67 euro.Obiectivul proiectului este implementarea la nivelul municipului Tarnaveni a Planului Regional de Gestionare a Deseurilor, Regiunea 7 Centru, program care urmeaza sa fie aplicat in perioada imediat urmatoare.

„Statia de transfer va permite sortarea si compactarea deseurilor prin folosirea unor procedee tehnologice moderne, astfel incat cantitatea de deseuri sa fie cu mult redusa si mult mai usor de transportat”, a precizat primarul Adrian Matei.

Primarul orasului Iernut, Ioan Nicoara, a declarat ca serviciul de salubrizare va fi privatizat deoarece, mai ales dupa inchiderea gropii de gunoi, a devenit nerentabil. „Incepand cu 1 ianuarie am inchis groapa de gunoi, urmand sa transportam deseurile la Targu Mures. Situatia este putin confuza in ceea ce priveste preturile deoarece acum trebuie sa facem alte contracte cu cetatenii. Unii nu au platit nimic pana acum, dar nu ne mai putem permite, transportul deseurilor menajere pana la Tg Mures costa foarte mult. De aceea vom trece la privatizarea societatii de salubrizare”, a spus Nicoara.

Si depozitul de deseuri menajere de la Sovata s-a inchis incepand cu 1 ianuarie. Primarul Peter Ferencz a spus ca nu are inca o solutie deoarece transportul pana la Sighisoara sau Targu Mures este foarte scump. „Vom mai analiza situatia. Deocamdata avem noroc ca inca 6 luni putem depozita la Ghindari sau Sangeorgiu de Padure. Nu stiu inca, dar pot spune ca transportul este extrem de scump pentru ca nu exista statii de transfer”, a afirmat Ferencz.

Seful Agentiei de Protectia Mediului Mures, Danut Stefanescu, a anuntat ca in privinta gestionarii deseurilor menajere, in Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana judetul Mures s-a angajat ca din 1 ianuarie 2009 sa inchida depozitele neconforme de deseuri menajere de la Iernut si Sovata. „S-au facut demersuri din primavara anului trecut pentru pregatirea documentatiei pentru obtinerea avizelor de inchidere a acestor gropi si pentru a constientiza primariile ca vor avea o problema incepand cu acest an. Din datele pe care le avem ei au facut demersuri pentru a sista depozitarea de deseuri pe aceste gropi. Urmeaza ca de anul viitor sa faca si ecologizarea acestor gropi si speram ca aceste primarii se vor incadra si vor sista depunerea acestor deseuri”, a spus Stefanescu.

Singura groapa ecologica euroconforma din judet este cea de la Sighisoara, iar cea de la Targu Mures va trebui inchisa in vara acestui an. Sighisoara nu are capacitatea de a prelua gunoiul din intreg judetul daca nu se mai construieste o alveola. Seful APM a adaugat ca, dupa inchidere, depozitele de gunoi trebuie sa fie ecologizate, ceea ce presupune alte costuri. „Ecologizarea necesita fonduri destul de mari si presupune izolarea gropilor fata de precipitatii, colactarea levigatului print-o statie de epurare, depunerea de pamant pe ele pentru a creste vegetatia”, a explicat Stefanescu.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *