In judetul Tulcea nu exista culturi agricole modificate genetic, ultimele fiind desfiintate in urma cu trei ani

Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE
In judetul Tulcea nu exista culturi agricole modificate genetic, ultimele fiind desfiintate in urma cu trei ani

In judetul Tulcea nu exista culturi agricole modificate genetic, ultimele fiind desfiintate in urma cu trei ani, prin interzicerea culturilor de soia, OMG, in Romania. Atunci au fost desfiintate plantatiile de la Jijila, Macin si Sireasa, zone recunoscute pentru astfel de culturi, iar in ceea ce priveste porumbul modificat genetic, desi este permis in Romania, la Tulcea nu este folosit de catre agricultori. Potrivit reprezentantilor Directiei Agricole Tulcea, culturile OMG, dar chiar si cele pe baza de ingrasaminte chimice, sunt inlocuite de cele bio.

„In ultimii trei ani nu au mai fost solicitari de autorizare pentru organisme modificate genetic, dar aici ne referim doar la un soi de porumb Mon 810 care este autorizat la nivel de tara, iar acesta este singurul de pe lista OMG care poate fi cultivat in Romania. Cat despre soia modificata genetic, cultivarea acesteia a fost interzisa in Romania in 2009, iar la Tulcea erau plantatii mari la Sireasa, Macin si Jijila. Cu siguranta, astfel de culturi nu mai sunt si avem confirmarea inspectorilor de la Garda de Mediu si de la Directia Sanitar Veterinara”, a declarat Maria Dragnea, reprezentant al Directiei Agricole Tulcea.

Mai putine ingrasaminte chimice

Potrivit aceleasi surse, suprafata agricola pe care se folosesc ingrasamintele chimice s-a redus in ultimii ani, acestea fiind inlo­cuite de culturile bio, Tulcea aflandu-se pe primul loc in tara in ceea ce priveste culturile ecologice. „Ingra­­sa­minte chimice se folo­sesc, dar suprafetele sunt din ce in ce mai mici, acestea fiind inlocuite de culturile ecologice. Astfel, din cele 293 de mii de hectare arabile, pe 32 de mii nu sunt folosite ingrasaminte chimice, unele fiind inregistrate de catre Ministerul Agriculturii. La nivel de judet, avem doi comercianti care sunt autorizati, un procesator si un exportator, pe zona Mahmudia. Un motiv al conversiei culturilor agricole in ecologice este si accesarea mai usoara a fondurilor europene. Cu siguranta, aceste produse nu sunt valorificate toate la nivel de bio decat atunci cand se ofera un pret decent si cand exista posibilitatea ca oamenii sa foloseasca etichetele ecologice. Acesta este totusi un lucru bun, desi exista si dezavantaje pentru fermieri, cunoscut fiind faptul ca, de exemplu, porumbul Mon 810 este rezistent la un atac daunator, iar acesta este avantajul acestui tip de porumb”, a mai precizat Maria Dragnea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *