In lipsa autostrazilor, autoritatile romane promoveaza o noua strategie: turismul pe bicicleta

    Chiar daca in ultimii trei ani s-au construit doar 133 de kilometri de autostrada, iar in 2005 lucrarile nu au inaintat nici macar cu un centimetru, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Transporturilor, autoritatile romane propun in continuare proiecte marete, cu o finalitate greu de imaginat.
    turism pe bicicleta
    Astfel, din pagina electronica a Ministerului Turismului aflam ca Romania vrea sa promoveze turismul pe bicicleta. Pe hartie, proiectul suna bine: vom avea zece magistrale de cicloturism de sosea si opt rute montane dedicate exclusiv fanilor turismului pe bicicleta. Insa, de unde plecam? In prezent, Romania are doar 246 de kilometri de autostrada, mult prea putini in comparatie cu Austria, de exemplu, unde s-au construit peste 2.000 de kilometri de autostrada. In aceste conditii, nu ne putem dori decat ca proiectul Ministerului Turismului sa prinda contur mai repede decat mult visatele austostrazi.
    Autoritatile romane s-au gandit la o noua strategie turistica, in conditiile in care, in Elvetia, turismul pe bicicleta a depasit incasarile de la schi, iar in Germania piata bicicletelor a crescut constant cu peste 10%, in ultimii ani. Este vorba de promovarea cicloturismului. Ministerul Turismului vrea sa creeze o retea nationala de trasee turistice pentru biciclisti, anunta Antena3. Romania ar urma sa aiba zece magistrale de cicloturism de sosea si opt rute montane pentru iubitorii turismului pe bicicleta. Pe fiecare drum vor fi montate indicatoare colorate diferit, in functie de gradul de dificultate al traseului: albastru pentru lejer, rosu pentru mediu, negru pentru dificil si galben cu negru la traseul pentru experti.
    Vor exista trasee nationale pe care pasionatii de mersul pe bicicleta le pot strabate in maximum 12 zile, in timp ce un traseu local va putea fi parcurs intr-o zi. Presedintele Federatiei Biciclistilor din Romania a declarat ca in prezent in Romania exista mai putin de 1.000 de cicloturisti pasionati care fac sistematic iesiri mai lungi si aproximativ 10.000 care fac excursii ocazionale sau scurte pe bicicleta. In ceea ce priveste turistii straini, cel mult 5.000 vin anual in tara noastra sa practice cicloturismul.

    Sursa: Ziua

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *