In lipsa unei „culturi a protectiei mediului”, comisarii de mediu aplica amenzi usturatoare

In lipsa unei "culturi a protectiei mediului", comisarii de mediu aplica amenzi usturatoare

In lipsa unei „culturi a protectiei mediului“, comisarii aplica amenzi usturatoare.
In ceea ce priveste poluarea judetului, daca pe primul loc se situeaza poluarea agentilor economici, locul secund este reprezentat de deseurile menajere, asa cum se reflecta din baza de date a Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Caras-Severin.
„Sunt cateva zone cu poluare industriala, intalnita in special in zona urbana, dar si problema sterilului din zona Dunarii, unde sunt depasiri ale nivelului de poluare si de ordinul zecilor de ori. Si nu la distante mici, ci de kilometri. Anul trecut am avut o perioada de cateva zile cu poluare masiva a zonelor locuite. Numai anul trecut s-au dat trei amenzi in valoare totala de 165.000 de lei“, a precizat comisarul Gheorghe Pitulan. Doua amenzi au fost palatite, iar una a fost contestata.
Amenzile aplicate nu duc la rezolvarea poluarii, o circumstanta care treneaza de mai multi ani.
„Nu putem spune ca judetul nostru este unul poluat. Dar, avem unele zone cu obiective deloc de neglijat. Depozitele de deseuri menajere sunt surse mari de poluare. Se fac pasi in acest domeniu, pentru ca zilele trecute a fost semnat contractul pentru gestionarea integrata a deseurilor in judet pentru depozitul zonal de la Lupac cu colectarea pe doua fractii. In luna iulie se inchid si depozitele de la Oravita si Moldova Noua. Se va intentiona procedeul de balotare, o instalatie fiind amenajata pe fostul depozit de pe dealul Lupacului. Nivelul de poluare a apelor s-a redus mult in ultima perioada, existand un risc in cazul iazului de la Tausani, dar lucrurile sunt, deocamdata, sub control. Risc ar mai fi la iazurile care nu sunt puse in siguranta, la Sasca, de exemplu. La Ciudanovita, in mare parte au fost executate lucrari in subteran pentru inchidere, la suprafata la fel, dar de mai mica amploare. Determinarile efectuate in zona arata depasiri de doua ori ale limitei la uraniu si radiu in apele Lisava, Natra. Aerul in judet este monitorizat in trei statii – la Resita, Otelu Rosu si Moldova Noua. Ni se semnaleaza depasiri in perioada de primavara-vara si din cauza prafului stradal. Poluarea solului se semnaleaza in zona depozitelor de deseuri, chiar si in zona rurala, desi din iulie 2009 au fost inchise acestea. Totusi, lipsa unei educatii, a unei culturi a protectiei mediului aduce probleme cu care ne confruntam. Sanctiunile pe salubritate se ridica, numai anul trecut, la 300.000 de lei. Legea s-a inasprit, chiar si pentru persoanele fizice“, a mai precizat Gheorghe Pitulan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *