In organizarea Consiliului Judetean Prahova, Forumul energiilor regenerabile a starnit interesul comunitatii de afaceri internationale

Consiliul Judetean Prahova este, alaturi de Asociatia Confederatiilor Patronale din Romania si alti cinci parteneri, principalul organizator si sponsor al unui eveniment international inedit in domeniul energiilor neconventionale, desfasurat la Bucuresti (8-10 noiembrie 2010), invitate fiind oficialitati de stat si diplomatice, ale comunitatii de afaceri din tara si din strainatate. Forumul Marii Negre pentru Energii Regenerabile, aflat la prima editie, a reusit sa adune reprezentanti ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Federatiei Patronale „Energia”, ai Asociatiei Patronale „Surse Noi de Energie” si multi alti reprezentanti ai mediului de afaceri.
Forumul si-a propus sa ofere o privire de ansamblu asupra politicilor referitoare la sursele de energii regenerabile (SER) si asupra cadrului de promovare ale acestora in regiunea Marii Negre. Un alt scop al organizatorilor este si identificarea oportunitatilor, dar si a obstacolelor in promovarea energiilor regenerabile in regiune in vederea examinarii bunelor practici cu privire la integrarea SER in cadrul legislativ. Alte puncte de dezbatere au inclus o evaluare generala a asupra politicilor energetice si a schimbarilor climatice, precum si o proiectie de viitor in acest domeniu.
„Este un eveniment deosebit de la care Prahova nu putea lipsi in calitate de pionier al energiilor regenerabile in Romania. Sa nu uitam ca prima centrala eoliana a fost in judetul Prahova, in Parcul Industrial Ploiesti. Prima primarie care a obtinut certificatul pentru folosirea panourilor fotovoltaice a fost cea din Floresti. Un astfel de eveniment era absolut necesar, pentru ca reuseste sa atraga toate fortele implicate in domeniul energiilor regenerabile”, ne-a declarat Mihail Faca, administrator public al judetului Prahova, prezent la eveniment. „Noi punem in aplicare o strategie discutata de circa doi ani la initiativa unor experti in energie si diplomatie in materie de politica energetica de la Bruxelles. Dorim sa initiem o serie de evenimente care sa puna in valoare energiile regenerabile. In aceasta editie inaugurala ne propunem doua obiective majore: primul este crearea unui centru de excelenta in Romania pentru promovarea energiilor regenerabile, in vederea stimularii investitiilor si a crearii unei baze de date privind proiectele energetice la Marea Neagra. Ma refer la toate tarile care au acces la Marea Neagra sau din apropiere precum Azerbaidjan, Armenia, Bulgaria, Grecia, Romania, Republica Moldova, Rusia, Ucraina. Toate aceste zone sunt cu siguranta parte din sfera noastra de activitate si interes. Al doilea obiectiv este constituirea unui grup de lucru care sa permita realizarea unui raport complet privind energiile regenerabile la zona Marii Negre, deoarece nu exista date centralizate la nivel de zona. Obiectivul principal al forumului este, insa, stimularea comunicarii in domeniul energiilor regenerabile, in zona Marii Negre. Sunt foarte bucuros ca initiativa organizarii acestui eveniment a apartinut Consiliului Judetean Prahova”, ne-a declarat Mihai Paun, reprezentant permanent la Bruxelles al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.
In cadrul evenimentului, au fost expuse in aer liber cateva panouri fotovoltaice si o mica instalatie eoliana, toate functionale, si care isi aratau utilitatea fara comentarii, alimentand cu energie un semafor rutier si un bec de iluminare stradala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *