In plin razboi comercial cu UE, China intra pe piata energiei solare din Romania

Energia solara, energia viitorului in aer, pe apa si pe uscat
In plin razboi comercial cu UE, China intra pe piata energiei solare din Romania

Producatorul chinez de panouri fotovoltaice, Renesola, a intrat pe piata romaneasca dupa ce a achizitionat compania cu capital autohton Lucas Est, care are in functiune o unitate de producere a energiei electrice pe baza energiei solare. CE acuza China de dumping pe piata UE.
Renesola este implicata in mai multe due diligence si achizitii de profil pe piata din Romania, conform firmei de avocatura Wolf Theiss, care a oferit consultanta pentru aceasta afacere.

Valoarea tranzactiei dintre Renesola si Lucas Est nu a fost data publicitatii. Lucas Est dezvolta un parc fotovoltaic in judetul Prahova pe o suprafata de 14 hectare. Proiectul se afla intr-o stare avansata de executie si este foarte probabil ca uyina solara sa inceapa sa livreze primele cantitati de energie electrica in sistemul energetic national panaa la sfarsitul acestui an.

Renesola este un producator de discuri solare – placi foarte subtiri din cristal de siliciu, materie prima pentru fabricarea celulelor fotovoltaice. Anul trecut a anuntat dezvoltarea unor discuri multicristaline, denumite Virtus, cu un factor de conversie imbunitatit, randamentul mediu al celulelor construite pe baza noii tehnologii fiind de 17,5%, cu 1% mai mult de celulele standard.

CE acuza China de practicarea dumpingului pe piata UE

La inceputul acestei luni, Comisia Europeana a lansat o investigatie privind posibile incalcari ale legislatiei anti-dumping de catre companiile chineze producatoare de panouri solare, categorie in care se incadreaza si Renesola.

Aceste companii sunt suspectate ca ar fi comercializat panouri solare sub pretul de productie, procedura interzisa de tratatele internationale. La randul lor, oficialii de la Beijing s-au declarat dezamagiti, spunand ca ancheta va afecta dezvoltarea unei industrii energetice ecologice. Acestia ameninta cu represalii impotriva vinurilor si materiilor prime europene, decizie care ar putea afecta in mod direct si Romania, ca parte a Uniunii Europene. China este o piata deosebit de atractiva pentru viticulturii romani.

Cea mai mare investigatie anti-dumping din istoria CE

Plangerea depusa la Bruxelles vine din partea unui grup de aproximativ 20 de producatori europeni, reprezentand 25% din piata comunitara de panouri solare. “Avand in vedere valoarea importurilor, aceasta este cea mai importanta investigatie anti-dumping initiata vreodata de CE: in 2011, China a exportat panouri solare si componente/accesorii in valoare de 21 miliarde euro in Uniunea Europeana”, se arata in raportul Comisiei.

China este cel mai mare producator de panouri solare din lume, detinand o cota globala de 65%. 8 din 10 panouri chineze sunt vandute in UE. Problemele au fost semnalate in timpul unei vizite a cancelarului german Angela Merkel la Beijing, cand oficialul a propus o cale amiabila de rezolvare a situatiei. „Protectionismul nu poate fi o solutie in anumite situatii dificile, trebuie sa incercam sa rezolvam problemele prin discutii, problemele din domeniul energiei solare”, a declarat Merkel in data de 30 august.

Comisia Europeana a promis ca va oferi un verdict provizoriu in aceasta disputa, care s-ar putea concretiza in impunerea unor taxe temporare asupra marfurilor chineze incepand chiar din iunie 2013. Ulterior, guvernele statelor europene vor trebuie sa decida cum sa procedeze, pe baza verdictului final asteptat la inceputul lunii decembrie 2013. Investigatia dureaza in medie 15 luni, iar Bruxelles-ul poate impune tarife restrictive pentru produsele chineze dupa 9 luni, daca va avea destule dovezi privind dumping-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *