In Portul Tomis, braconierii lucreaza sub ochii turistilor

In Portul Tomis, braconierii lucreaza sub ochii turistilor
In Portul Tomis, braconierii lucreaza sub ochii turistilor

Portul Turistic Tomis nu este numai un loc de promenada pentru turisti sau unde poti servi masa, la marginea marii, ci si locul de munca pentru din ce in ce mai multi braconieri. Acestia cauta in special molustele din specia rapana, care se vand foarte bine in cherhanale sau restaurante. Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au anuntat, ieri, ca vineri, la ora 22.30, cand zona este inca plina de turisti, au verificat, in urma unui telefon primit, o autoutilitara care stationa in zona digului de sud al Portului Turistic Tomis. In urma controlului au fost descoperiti 63 de saci din rafie, in care se aflau 2.625,7 kilograme de molusca din specia rapana. Proprietarul cantitatii de marfa, un cetatean in varsta de 42 ani, nu a putut prezenta nota de transport, justificand printr-o factura proforma doar cantitatea de 1.420 kilograme de molusca. Intreaga cantitate de molusca din specia rapana, evaluata la 1.312 lei, a fost confiscata si predata unei societati comerciale de profil, conform procedurilor legale. Persoana in cauza, care are calitatea de administrator al unei societati comerciale, este cercetata pentru savarsirea infractiunilor de „detinerea, transportul sau comercializarea fara documente legale a pestelui, icrelor ori produselor din peste obtinute din pescuit”, raportata la Ordinul 128 al M.A.D.R., „fals intelectual in acte contabile” si uz de fals.

Si bulgarii au prins gustul melcilor de mare

Cazul din weekend vine la numai trei saptamani dupa ce tot politistii din Garda de Coasta au descoperit unul asemanator. Braconierii nu actionau chiar in portul Tomis, ci in zona digului de sud al Portului Constanta. Ei se aflau intr-o barca si strangeau melcii de mare prin scufundare. La fata locului s-au deplasat doua ambarcatiuni rapide din cadrul Grupului de Nave Constanta, care au identificat la aproximativ 100 metri de mal, in zona Portului Constanta Sud Agigea, o ambarcatiune cu motor, in care se aflau trei cetateni bulgari si unul roman.
Nu aveau licenta sau autorizatie pentru pescuit comercial in zona de competenta a Garzii de Coasta. In ambarcatiune a fost gasita cantitatea de 963 kilograme din specia rapana. In acel caz, politistii de frontiera au mai ridicat in vederea confiscarii ambarcatiunea in cauza, motorul acesteia, un sistem GPS si echipament de scufundare, bunuri evaluate la aproximativ 29.000 euro.

Calcanul, specie valoroasa

Una dintre cele mai braconate specii de peste ramane insa calcanul, pentru ca un astfel de exemplar se poate comercializa de catre restaurantele de specific cu cateva sute de lei. Recent, politistii de frontiera din cadrul Tulcea, in cooperare cu reprezentanti A.R.B.D.D., au desfasurat o actiune in zona de competenta, in urma careia l-au depistat pe un barbat de 40 de ani, roman, care transporta cu o autoutilitara marca Mercedes, cantitatea de 849 kilograme peste din specia calcan. In urma controlului documentelor de insotire a marfii s-a constatat ca pentru cantitatea de 148,7 kg peste, conducatorul auto nu poate prezenta documente justificative de provenienta. Barbatul a declarat ca a achizitionat intreaga cantitate de peste de la persoane necunoscute, in zona Sulina, cu scopul de a o recomercializa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *