In Romania se face turism si in ariile protejate

Insula Sahalin este un important loc de cuibarit pentru pasarile din Delta Dunarii. Arie strict protejata, in care accesul este strict interzis turistilor, insula Sahalin nu a scapat insa de soarta locurilor frumoase vizitate de asa zisii „iubitori” de natura. Nu de putine ori cuiburile pasarilor rare au fost puse in pericol de amatorii de gratare, care au uitat sa respecte natura. Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii recunoaste insa ca are o problema cu panotarea si avertizarea turistilor in legatura cu sanctiunile pe care le risca.

Insula Sahalin este situata la gura de varsare a Dunarii in Marea Neagra. „Aceasta insula face parte din ariile strict protejate din Delta Dunarii, unde accesul turistilor este interzis. Insula are o suprafata de 21.410 hectare si a fost pusa sub ocrotire in anul 1938”, ne-a declarat Guvernatorul Deltei Dunarii, Paul Cononov. In ceea ce priveste accesul pe insula, aici au voie numai agentii ecologici, Garda de Mediu si cercetatorii cu permis de cercetare, obtinut de la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. „In insula se afla o mare varietate de pasari, mamifere si reptile. Aici se regasesc de exemplu cele mai mari colonii de chire de mare si pelicani creti. Aici este principala zona de cuibarit, hranire si iernare a acestor specii. In acest moment mai avem un numar de 229 de specii de pasari. Sunt si sturioni, dar si plante rare, cum ar fi varza de mare si canarul baltii”, mai precizeaza Paul Cononov. Deoarece este situata in apropierea localitatii Sfantul Gheorghe, exista o presiune permanenta din partea turistilor care doresc cu tot dinadinsul sa vada insula. De aceea, conducerea rezervatiei a detasat un numar mai mare de agenti ecologici in aceasta zona. „Am trimis chiar si un ponton plutitor langa insula Sahalin, pentru a impiedica turistii sa incalce aria protejata”, a afirmat Guvernatorul Cononov. Din pacate insa acest lucru nu functioneaza, deoarece turistii reusesc sa ajunga pe insula.

Frigidere abandonate pe cuiburile lebedelor

Din acest motiv, la data de 1 iulie Asociatia „Salvati Delta Dunarii” a initiat o campanie de strangere a gunoaielor intitulata „Moarte PET-ului”. Aproximativ 80 de voluntari au strans de pe insula Sahalin peste 200 de saci cu gunoi. „Cel mai mult ne deranjeaza cand gasim in zona urme de activitati care nu au ce cauta intr-o zona strict protejata. Ni s-a intamplat sa gasim sticle de bere goale si alte asemenea deseuri. Daca tot au riscat si au venit pe insula, ar putea macar sa respecte acest loc”, a declarat indignat Paul Cononov. Valoarea amenzii pentru cei care sunt prinsi pe insula poate ajunge chiar si pana la 50 de milioane de lei. Se pare insa ca acest lucru nu-i opreste pe oameni, voluntarii Asociatiei „Salvati Delta Dunarii” strangand cauciucuri, neoane, becuri si chiar si televizoare si frigidere, in timp ce ei se temeau sa nu calce pe cuiburile de lebede din zona. In ciuda faptului ca nimeni nu are voie sa vina pe insula, tot mai multi turisti se lauda pe forumuri ca au vizitat locatia si o recomanda si altora. Mai mult, chiar si agentiile de turism ofera vizite pe Insula Sahalin, turistii fiind invitati sa „admire coloniile de pelicani”. „Panotajul din zona va trebui mult mai bine realizat. Va trebui sa montam mai multe panouri prin care sa interzicem accesul in zona si sa mentionam sanctiunile care pot fi aplicate”, a afirmat, ingrijorat de situatia existenta, guvernatorul Deltei Dunarii.(Anca-Adina JITARU)

Sursa: Replica Online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *