In Satu Mare se practica agricultura ecologica pe 4.102,4 hectare

daca am probleme de
In Satu Mare se practica agricultura ecologica pe 4.102,4 hectare
In Satu Mare se practica agricultura ecologica pe 4.102,4 hectare

La sedinta Colegiului prefectural a fost analizata si realizarea obiectivelor in trimestru I

Miercuri, 22 mai, de la ora 13, in Sala mare de sedinte a Palatului Administrativ a avea loc sedinta Colegiului Prefectural Satu Mare pe luna in curs.
Ordinea de zi va cuprinde urmatoarele puncte: *Institutia Prefectului Satu Mare-Prezentarea realizarii actiunilor propuse in Programul de dezvoltare economica si sociala a judetului Satu Mare pe trimestrul I al anului 2013; *Garda de Mediu Satu Mare Satu Mare- Informare privind legislatia in domeniu, competente si principalele actiuni intreprinse in anul 2013; *Directia pentru Agricultura Satu Mare-Informare privind agricultura ecologica, promovare, conditii, stadiul autorizarilor, monitorizare si verificari la nivelul judetului Satu Mare; *Diverse.
Sedinta a fost condusa de subprefectul Cristian Sasu, alaturi de care s-au aflat Sorin M. Veres, director al Cabinetului prefectului si Cosmin Dorle, seful Serviciului juridic al prefecturii.

Programul de dezvoltare economica si sociala are 24 de capitole si 5 anexe

Directorul cabinetului prefectului a precizat la inceput ca, dat fiind faptul ca Programul de dezvoltare economica si sociala respectiv Raportul pe trimestru I al anului in curs are 24 de capitole si 5 anexe, va da citire, operativ, celor mai importante aspecte continute de program.
Am aflat astfel ca in cadrul campaniei APDRP “Caravana fondurilor europene pentru un sta european” au fost organizate 6 sesiuni, in 6 comune din judet.
De asemenea, din raport reiese ca in primul trimestru au fost evaluate 27 de proiecte pe diferite masuri cuprinse in PNDR. In sectorul zootehnic, au fost finantate din bugetul national 4.729 de cereri.
In caitolul 5, “Buget”, se spune ca pe linie economica s-au efectuat 704 controale in cadrul carora au fost constatate 514 cazuri de abateri de la legislatia economico-financiara respectiv de evaziune fiscala, prejudiciul total fiind estimat la 31,82 milioane lei.
Comisarul sef al Garzii de Mediu Satu Mare, Cristian Soponos, numit cu putin timp in urma in functie, a prezentat, printre altele, doua acte normative si doua exemple se solutionare a unor sesizari privind incalcarea legislatiei din domeniu. Unul dintre acestea se refera la groapa de gunoi neautorizata de pe strada I. L. Caragiale din muncipiul resedinta de judet.

In judet sunt inregistrati 848 de operatori de agricultura ecologica

Ioan Cioltean, directorul Directiei Agricole a prezentat stadiul si dezvoltarea intr-un ritm foarte ridicat a Agriculturii ecologice in judetul Satu Mare dupa ce, in prealabil, a definit aceasta ramura a agriculturii.
In continuare, vorbitorul a aratat ca in judetul nostru sunt inregistrati 848 de operatori care practica acest gen de agricultura pe o suprafata totala de 4.102,4 hectare.
La animale, sunt inregistrati la acest capitol: un operator cu ooi, un altul cu capre, unul cu vaci de lapte, unul cu gaaini si 6 operatori cu familii de albine. Produsele acestor operatori sunt bio, sau ecologice.
Directorul Agriculturii satmarene a prezentat apoi conditiile de inregistrare a operatorilor din domeniul “eco” la institutia pe care o conduce, categoriile si cuantumul ajutoarelor ce se acorda, durata perioadei de conversie si alte detalii legate de acest subiect.
Masura PNDR pe care se efectueaza plati prin APIA este 214 “Plati agro mediu”si contine mai multe variante. A vorbit in continuare directorul Cioltean despre modalitatea de certificare a acestei categorii de produse, preturile lor de piata, beneficii si nu in ultimul rand despre identificarea segmentelor de piata si a valorificarii.
Vorbitorul si-a incheiat pledoaria astfel: “Produsele ecologice sunt foarte bune pentru organismul uman, dar presupun si niste tehnologii mai costisitoare, cu productii mai mici, dar si preturi pe masura. Pentru o viata mai sanatoasa, nici un efort nu este prea mare”.
La punctul “Diverse” a intervenit numai directoarea Agentiei de Mediu, Bekessy Elisabeta care a opinat ca fiecare primarie ar avea nevoie de un inspector de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *