In Timis, graul are deja 40 de centimetri, iar intr-o curte a inflorit un gutui japonez

In Timis, graul are deja 40 de centimetri, iar intr-o curte a inflorit un gutui japonez
In Timis, graul are deja 40 de centimetri, iar intr-o curte a inflorit un gutui japonez

In Banat, purtam suba si caciula… la umbra pomilor in floare. Temperaturile primavaratice buimacesc natura, iar daca ghioceii sunt o prezenta fireasca in miez de ianuarie, alte plante si-au dat peste cap ritmurile obisnuite si se comporta in toiul iernii cam ca pe la sfarsit de mai. In unele zone ale judetului, satenii se plang ca graul s-a inaltat peste masura.

„Pentru culturi, este destul de periculos ce se intampla acum. Nu sunt agricultor de profesie, dar va pot spune ca, in unele locuri, graul a ajuns deja la 40 de centimetri si a dezvoltat chiar si acele internoduri de pe tulpina. Si rapita este mult mai mare decat ar fi cazul, intr-o perioada in care ar trebui sa stea pe loc, nu sa creasca”, ne spune un locuitor al comunei Cenei.

La Dudestii Vechi, in curtea unui profesor pensionar, chiar zilele acestea a inflorit… gutuiul japonez. Cateva corole frumoase, de un rosu aprins pe care ne-am obisnuit sa-l admiram abia in primavara, stralucesc intre frunzele arbustului. Sunt frumoase si vesele, dar cam nelalocul lor la vremea in care ne-am astepta mai degraba la ferigi de gheata zugravite pe geamuri si o patura pufoasa de zapada.

„Sunt om in varsta si am vazut destule, dar asa ceva nu am mai pomenit, oricum nu in ianuarie”, ne spune proprietarul gutuiului prea grabit.

Pana si mierlele si-au inceput cantarea. Nu doar prin sate, ci chiar in cartierele Timisoarei, trilurile lor vorbesc limba unui alt anotimp, in iarna pe care meteorologii de-asta toamna o prevedeau cea mai grea din ultimii… multi ani.

Daca „grea” inseamna „atipica” se cheama c-au avut, totusi, dreptate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *