In Uniunea Europeana, singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare este porumbul MON810

Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre
In Uniunea Europeana, singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare este porumbul MON810
In Uniunea Europeana, singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare este porumbul MON810

Organismele modificate genetic au trezit reactii puternice din partea unor organizatii neguvernamentale, acestea considerandu-le „neomenesti”. Ele condamna public ingerinta „neortodoxa” a stiintei in alimentatie, fapt ce poate duce la efecte negative serioase asupra mediului si sanatatii oamenilor. Agent Green, organizatia neguvernamentala din Romania cu cea mai puternica activitate impotriva OMG, sustine ca totul este facut pentru profit. Cat priveste Romania, se pare ca OMG-urilor nu le prea prieste la noi.

Interesele financiare ale companiilor agro-chimice reprezinta motivul care a dus la aparitia organismelor modificate genetic, sustine Gabriel Paun, presedintele Agent Green. „Oameni cu minti bolnave si cu finantare de la astfel de companii au creat in laboratoare, prin tehnici de inginerie genetica, forme noi de viata numite OMG (organisme modificate genetic)”, sustine Paun. „S-au intalnit cazuri de transfer de material genetic de la peste arctic la capsun, ca sa reziste la congelare”, a adaugat Gabriel Paun.

„La ora actuala, cele mai utilizate OMG sunt soiurile de porumb, soia, orez, rapita si bumbac. Nimeni nu a indraznit sa se atinga inca de graul din care se face painea cea de toate zilele, insa mamaliga este in pericol peste tot in lume”, a spus presedintele Agent Green.

In Uniunea Europeana, singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare este porumbul MON810 cu rezistenta la atacul viermelui sfredelitor al porumbului (Ostrinia nubilalis). Prin inginerie genetica, acest tip de porumb a ajuns sa produca in mod natural o toxina ce a fost folosita in agricultura drept pesticid inca din 1920.

Lista lui MON810

Agent Green a facut o adevarata lista cu posibilele efecte negative ale OMG-urilor asupra mediului si sanatatii oamenilor. „Toate tipurile de porumb MG au potentialul de a afecta semnificativ viata salbatica, mediul natural si agricultura conventionala, si cea ecologica din Europa”, sustine Paun. Potrivit acestuia, pot exista potentiale efecte negative, de la toxicitatea OMG asupra organelor interne (rinichi si ficat) ale animalelor testate, pana la influente asupra diversitatii florei si faunei. In plus, se poate genera necesitatea de a fi utilizate cantitati de pesticide tot mai mari si introducerea altora noi, tot mai puternice.

OMG-urile prind greu in Romania

„Companiile care au produs OMG pretind ca s-ar obtine recolte mai mari, insa realitatea este diferita”, sustine Gabriel Paun, care a dat ca exemplu Romania. Potrivit acestuia, singurele informatii detinute arata ca porumbul MON810, in conditii de seceta, nu a rezistat, comparativ cu soiurile romanesti, care au reusit ceva productie. „Se stie, de asemenea, ca in anul 2009 suprafata cultivata cu MON810 in Romania a scazut cu 60% fata de anul 2008. Aceasta scadere poate fi corelata cu performantele reduse ale soiului si cu pretul ridicat al semintelor. Avand in vedere aceste aspecte, precum si faptul ca viermele sfredelitor al porumbului nu este un daunator care sa puna probleme mari fermierilor din Romania, exista indoieli cu privire la prezenta MON810 in agricultura romaneasca”, a spus Gabriel Paun.

El a atras atentia ca „o singura companie, Monsanto, a creat si detine brevetul de inventie asupra 90% din OMG din lume. Asta ajuta compania sa controleze si pretul la astfel de seminte si sa isi mareasca profitul de pe seama fermierilor care nu le platesc drepturile de autor. Doar in acest an aceasta companie americana a anuntat cresteri la pretul semintelor cu 42%”, a completat presedintele Agent Green.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *