In zona de protectie a Parcului National Calimani, zeci de arbori au fost taiati ilegal

In zona de protectie a Parcului National Calimani, zeci de arbori au fost taiati ilegal din padure

In vreme ce majoritatea sucevenilor se pregateau de sarbatorile de Pasti, in Saptamana Mare, la Vatra Dornei, in zona de protectie a Parcului National Calimani, zeci de arbori au fost taiati ilegal din padure, pagubele totale depasind 100 de milioane de lei vechi.

Taierile ilegale au fost depistate de inspectorii silvici din cadrul ITRSV Suceava in padurea unui cetatean german, B.R., care avea marcati pentru taiere, in acelasi loc, arbori care insumau o cantitate de 49 de metri cubi. Taierea acestora a fost facuta, insa, inaintea obtinerii autorizatiei de exploatare a padurii, iar, in urma verificarilor, s-a constatat ca au fost taiati ilegal inca 37 de arbori, cu un volum de 44 de metri cubi.
Proprietarul padurii a refuzat sa participe la controlul efectuat de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Suceava, dar au fost prezenti atat reprezentantii Ocolului Silvic Dorna (privat), cat si cei ai Parcului National Calimani, fiind intocmit proces verbal de infractiune pentru taierea ilegala de arbori.

“Valoarea lemnului sustras din padure, fara marcare si autorizatie, este de 5.107 lei, dar fiind vorba de o zona protejata, conform legii, valoarea se dubleaza, la 10.213 lei”, a declarat seful serviciului de control silvic din cadrul ITRSV Suceava, Aurel Dumitriu.
Daca proprietarul padurii se va dovedi vinovat de taierile ilegale, acesta va avea de achitat contravaloarea arborilor doborati, cei 10.213 lei, la fondul de conservare a padurii, din care ocolul silvic va trebui sa faca impaduriri.
In plus, cetateanului german i-a fost aplicata o amenda de 1.000 de lei pentru exploatarea arborilor marcati inainte de a obtine si autorizatia necesara, iar Administratia Parcului Calimani ii va mai aplica o amenda pentru nerespectarea legilor de mediu.
Respectivul cetatean german detine nu mai putin de 6,6 hectare de padure pe teritoriul judetului Suceava, majoritatea obtinute prin cumparare, si a intrat in atentia autoritatilor silvice dupa ce si alte nereguli au fost constatate de-a lungul timpului pe parcelele de padure pe care le-a exploatat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *