Inca 9 substante pe lista neagra a UNEP

Experti si oficiali din 150 de tari au inceput discutiile, luni, 4 mai, pentru a opri productia a noua chimicale considerate a fi periculoase, dar care inca sunt folosite in agricultura sau in alte scopuri comerciale.
substante interzise
Se asteapta ca la intalnirea ce va dura o saptamana si care se poarta sub auspiciul Programului Natiunilor Unite pentru mediu (UNEP) sa fie adaugate cele noua chimicale la lista de 12 poluanti organici (POP), ce au fost deja eliminati.

„Riscurile create de aceste chimicale sunt foarte mari, deoarece substantele chimice lasa urme in intreaga lume”, a declarat directorul executiv al UNEP, Achim Steiner, care va avea grija ca totul sa decurga normal la intrunirea de la Geneva.

Printre aceste chimicale se numara si produse, cunoscute sub denumirile stiintifice, care sunt folosite pe plan mondial drept pesticide, dar sunt utilizate si la producerea substantelor ce intretin focul.

Primele 12 substante incluse pe lista intitulata Conventia de la Stockholm au fost categorisite ca fiind periculoase pentru sistemul nervos al oamenilor. Acestea mai pot produce si cancerul, dar pot stopa si crestere copiilor. In momentul in care acestea au fost eliminate de pe piata, specialistii si-au indreptat privirile catre alte substante chimice.

Printre noile substante se numara si Alpha hexaclorociclohexane, clordeconul, lindanul, pentaclorobenzenul si perfluorooctane.

UNEP a declarat ca aceste substante, la fel ca si celelalte 12, reprezinta un risc pentru persoanele tinere, fermieri, femeile insarcinate si feti, insa cei mai afectati au fost femeile inuite si ursii polari, in organismul carora s-au descoperit cantitati mari de POP.

Chimicalele poluante se evapora si pot fi purtate de aer sau de apa pe distante foarte mari, in regiuni indepartate de locul in care au fost folosite si sunt acumulate de tesuturile grase ale oamenilor si animalelor.

Topirea ghetarilor din regiunea Arctica, datorata incalzirii globale, ar putea elibera anumite substante periculoase ce au fost tinute captive, pana acum, de gheata. Acestea se vor evapora in atmosfera si se vor raspandi in intreaga regiune polara, dupa cum a aratat un expert, citat de Reuters.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *