Inca un aisberg rupt din banchiza canadiana

0
7

Blocul plutitor s-a desprins din platforma Ward Hunt, situata de-a lungul insulei canadiene Ellesmere. Cu o suprafata de cateva ori mai mica decat cea a aisbergului desprins din ghetarul Petermann, bucata de gheata s-ar putea reface insa in secole.

La inceputul acestei luni, un bloc de gheata de dimensiunea Insulelor Bermude – care au aproximativ 53,2 kilometri patrati – s-a desprins din banchiza Ward Hunt, situata de-a lungul insulei canadiene Ellesmere (din Arhipelagul Arctic Canadian), releva Live-Science.

Satelitul Aqua, detinut de NASA, a detectat, la 18 august a.c., o serie de fisuri in gheata. Comparate cu imagini de acum opt ani, crapaturile arata o schimbare dramatica a coastei.

Chiar daca platforma pare mai mare la vest-nord-vest de coasta insulei Ward Hunt, gheata din acea zona a aparut ca urmare a atasarii temporare a sloiurilor de apa oceanica inghetata. In sudul platformei, fiordurile ce erau acoperite de gheata in 2002 sunt astazi mai degraba lipsite de invelisul alb. Cu o suprafata aproximativa de 54 de kilometri patrati, bucata de gheata desprinsa din platforma Ward Hunt este mult mai mica decat cea care s-a desprins din ghetarul Petermann din Groenlanda, cu cateva saptamani in urma. Aisbergul respectiv avea 260 de kilometri patrati.

Cu toate acestea, dintr-o anumita perspectiva, recenta ruptura a banchizei canadiene este mult mai importanta. Spre deosebire de ghetarul Petermann, care pierde in permanenta bucati de gheata, dar recapata mereu altele, fiind „alimentat” de acumularile de gheata situate pe platforma continentala, banchiza Ward Hunt s-a format din sloiuri compactate de apa oceanica inghetata ce au fost treptat inlocuite de zapada acumulata in zona.

Niciun ghetar nu alimenteaza platforma canadiana, iar recuperarea zonelor de gheata pierdute recent ar necesita secole. In plus, recenta desprindere a blocului de gheata indica o schimbare a conditiilor climatice care a permis platformei inghetate sa reziste mii de ani.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here