Inca un pas in proiectul controlului poluarii cu nutrienti

Inca un pas in proiectul controlului poluarii cu nutrienti

Proiectul „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”, implementat de Ministerul Mediului si Padurilor, intra in etapa licitatiilor, dupa ce o misiune a Bancii Mondiale a analizat progresul proiectului in perioada martie-noiembrie 2010.

Concluziile misiunii au fost ca implementarea proiectului se aproprie de jumatatea perioadei si ca partea de pregatire a inregistrat un progres semnificativ, acum fiind posibila lansarea licitatiilor si demararea lucrarilor de constructie, anunta un comunicat de presa.

Proiectul, demarat in 2008 cu sprijinul Bancii Mondiale, urmareste reducerea deversarilor de nitrati in apa si, in final, reducerea poluarii cu nitrati a Dunarii si Marii Negre, prin investitii in 86 de localitati din zone vulnerabile la acest tip de poluare.

In cadrul misiunii de lucru au fost vizitate localitatile Albestii de Arges si Balta Alba, desemnate centre de demonstratie si instruire (CDI) in cadrul proiectului, fiind vizionate amplasamentele in care vor fi construite platformele pentru colectarea si compostarea gunoiului de grajd. Licitatia pentru achizitia echipamentelor pentru colectarea si managementul gunoiului de grajd este in desfasurare iar licitatiile pentru realizarea lucrarilor de constructie in 8 localitati CDI vor fi demarate in cursul lunii decembrie 2010, urmand ca executia lucrarilor sa se finalizeze la mijlocul anului 2011.
Campanie de informare a populatiei

In completarea investitiilor privind colectarea, procesarea si administrarea gunoiului de grajd provenit din gospodariile populatiei din zone desemnate vulnerabile la poluarea cu nitrati, proiectul va finanta lucrari de canalizare si epurare a apelor uzate menajere in localitatile Albestii de Arges, judetul Arges si Salacea, judetul Bihor, contribuind in acest fel la reducerea poluarii cu nitrati a apelor din acumularea Cerbureni pe raul Arges si din zona transfrontaliera cu Ungaria. Lucrarile sunt evaluate la circa 5.700.000 euro iar Consiliile judetene si comunele beneficiare vor participa la cofinantarea acestora.

In paralel cu realizarea investitiilor, proiectul deruleaza o ampla campanie de informare si constientizare a populatiei din aria de implementare a proiectului. Intre altele in cadrul campaniei au fost realizate si difuzate si publicate, pe pagina web a proiectului www.inpcp.ro, numeroase materiale de informare privind poluarea apelor cu nitrati si masuri recomandate pentru protectia resurselor de apa si sporirea gradului de igiena la nivelul gospodariilor din mediul rural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *