Incalzirea centralizata bate sistemele individuale

Înc?lzirea centralizat? bate sistemele individuale
Incalzirea centralizata bate sistemele individuale
Incalzirea centralizata bate sistemele individuale

Dilema privind alegerea sistemului de incalzire potrivit pentru propria locuinta persista inca in randul proprietarilor, desi lucrurile ar trebui sa fie deja destul de clare in cazul municipiului Botosani. Eficient, ieftin si sigur, sunt cuvintele cheie pentru rezolvarea acestei dileme. Ramane doar sa ne lamurim care sistem de incalzire asigura toate cele trei conditii, cel centralizat sau cel individual.

Doar simpla comparatie a unei facturi la incalzirea centralizata cu una la gaz, in cazul celor cu centrala individuala, nu e suficienta pentru a trage o concluzie edificatoare. Trebuie luate in calcul mult mai multe elemente, iar perioada de comparatie sa fie de cel putin un an.

Unul din elementele importante de care trebuie sa tinem cont este investitia initiala intr-o centrala individuala si un bransament de gaz. Vorbim asadar despre amortizare, care pentru centrala se face in opt ani, iar pentru bransamentul de gaz in 20 de ani. Se mai adauga interventiile de intretinere a acestor instalatii (verificari si service). Investitia initiala intr-un astfel sistem individual de incalzire poate depasi 5.000 de lei. Astfel, anual trebuie sa adaugam inca vreo 650 de lei, pe langa cheltuielile pentru gaz (cam 1850 de lei pentru un apartament mediu) si energie electrica (170 lei). Rezulta un total de 2670 de lei pe an/apartament. De cealalta parte, cand vorbim de energia termica furnizata in regim centralizat, fara nevoia vreunei investitii din partea clientului, la un consum mediu similar, respectiv de 8,5 Gcal/an si un pret facturare la populatie de doar 170 lei/Gcal, rezulta facturi in valoare totala de 1445 de lei.

Mai ieftin cu 40%

Calculul ne spune ca acum sistemul centralizat este mai ieftin cu un procent de peste 40%. Diferenta poate fi chiar mai mare, daca finantarea pentru realizarea sistemului individual de incalzire se face dintr-un credit bancar, la care se platesc dobanzi si comisioane. Singurul factor care poate modifica aceste calcule este comportamentul diferit al clientului, care, inexplicabil, devine foarte chibzuit in ceea ce inseamna consumul in cazul centralei individuale si total neglijent atunci cand e bransat la un sistem centralizat.

Astfel, in actualele conditii, investitia intr-un bransament individual de gaz si o centrala de apartament se dovedeste a fi ineficienta, doar sumele necesare pentru realizarea acesteia fiind suficiente pentru plata incalzirii (furnizata centralizat) pentru o perioada de trei-patru ani. La asta mai adaugam avantajul ca nici nu e nevoie de toti banii odata.

Riscuri si avantaje

Ar mai fi de spus ca o instalatie de ardere pe gaz, tinuta in casa, prezinta anumite riscuri, deloc de neglijat, acestea fiind total excluse in cazul incalzirii centralizate. De asemeni, centrala de apartament are o durata de viata medie de aproximativ zece ani, dupa care ar trebui inlocuita, incovenient care nu e intalnit in cazul incalzirii centralizate.

Un aspect care nu trebuie deloc de neglijat este evolutia pretului gazelor naturale, care se va dubla pe termen mediu. Doar in ultimii trei ani gazul s-a scumpit cu peste 20%. Totodata, statul va continua sa descurajeze utilizarea sistemelor individuale de incalzire in favoarea celor centralizate, atat prin interventia asupra preturilor, dar si prin impunerea unor taxe. Municipiul Botosani beneficiaza in acest moment de un sistem de termoficare modern, in care s-au investit in ultimii ani, din fonduri europene, guvernamentale si locale, peste 55 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *